Így zenél a Szimfonietta

2023.01.15. 12:30

Kiválóan összehangolta a közös játékot és a művészi kapcsolatokat Gergely László

Múlt év végi hangversenyén a Pannon Filharmonikusok örökös tagjai sorába választotta Gergely Lászlót, a Pannon Filharmonikusok négy éve nyugalmazott hegedűművészét, aki a Pécsi Nemzeti Színházban koncertmesterként új magasságokba emelte a pécsi zenés színházi előadások színvonalát.

M. B. E.

Forrás: PFZ

Közösségépítő embersége, szakmai támogató hozzáállása, a zene iránt több évtizeden át Pécsett végzett, elkötelezett és alázatos munkája példaértékű mindannyiunk számára – mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója az oklevél átadásakor. Az elismerés sokat mondó, a különleges zenei pályafutás azonban ennél is többről szól.

– Jól látom, hogy három részre osztható a pályafutása?

– Valóban, tíz évet Erdélyben játszottam, neves kamarazenekarokban és a Marosvásárhelyi Szimfonikusoknál. Majd a Pécsi Szimfonikus Zenekarnál koncertmesterkedtem másfél évtizeden át, s újabb másfél évtizedig a Pécsi Szimfoniettánál, a színházi zenekarnál, ahol művészeti vezetőként is tevékenykedtem. 

– Szép karriert hagyott ott befejezetlenül Erdélyben, amikor 1988-ban áttelepült Pécsre a családjával. A Ceausescu-érából menekültek el?

– Az egész kultúrát érintő finanszírozási nehézségek, életben maradási, megélhetési gondok miatt jöttem el Vásárhelyről, mert voltak hónapok, mikor még fizetést sem kaptunk. Pécsett viszont 1984-ben függetlenedett a zenekar a színháztól, és akkoriban itt nagy fejlesztések zajlottak. Így kerültem kapcsolatba Szkladányi Péter akkori zeneigazgatóval egy közös ismerős révén.

– Mi tartotta az ezredfordulót követően a színházi zenekarnál, a Pécsi Szimfoniettánál?

– Erdélyben egyértelműen szimfonikus zenekari zenész voltam, és Pécsett szembesültem csak a színházi muzsikával. Ugyanakkor édesapám Marosvásárhelyen színházi rendezőként dolgozott, szóval együtt lélegeztem gyerekkoromtól a teátrummal. Itt pedig a színházzenei világ újra magával ragadott.

– A Pannon Filharmonikusokról sokat hallunk, ugyanakkor a Szimfoniettáról sokkal kevesebbet tud a nagyközönség. Mutassa be egy kicsit az együttest!

– Úgy harmincfős a társaság, igen változó összetételben. Sok a fél állásban tevékenykedő kolléga, átjárnak a nagyzenekarból is, valamint  zeneművészetis egyetemisták számára is nagy lehetőség, hogy itt beilleszkedve a későbbiekben megfeleljenek a nagyzenekari követelményeknek. Szóval nem volt egyszerű a feladatunk, hogy a (művészeti) vezetésemmel színvonalasan együtt muzsikáló közösséggé formálódjunk. 

– Mire a legbüszkébb ebből az időszakból?

– Hogy kiválóan összerázódott az együttes, és a hegedűszólóimmal CD-re vettük Vivaldi A négy évszak című művét. Aztán nagy sikerrel eljátszottuk a régióban koncerteken, sőt, több ezer fiatalnak is ifjúsági hangversenyeken.   

– Fog még a színházban zenélni? 

– Tavaly tavasszal ünnepélyes keretek közt elbúcsúztam a Bohémélet egyik előadásával, és átadtam a stafétabotot Adorján Zsófia hegedűművésznek. Mert egészségügyi okokból már nem tudok hosszú próbafolyamatokat végigcsinálni. Turnékat sem vállalok, de azért nem tettem le a hegedűt. A Pécsi Polgári Kulturális Esték keretében tagja vagyok egy kisegyüttesnek, mellyel továbbra is adunk műsorokat.   

– Mire jut most így több idő? 

– A három unokámra és a magyarhertelendi nyaralónkra, ahol többet kertészkedhetem.

A Kolozsvári Zeneművészeti Akadémián szerzett diplomát

Gergely László 1955-ben született Marosvásárhelyen. A Kolozsvári Zeneművészeti Akadémián szerzett hegedűművész-diplomát, tíz évig a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar, az Eufonia Vonósnégyes és a Camerata Transsilvanica kamarazenekar első hegedűse volt. 1989-ben a Pécsi Szimfonikus Zenekar, 2003-tól a Pécsi Szimfonietta koncertmestere lett. Tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, 1997-től a PTE Művészeti Karának oktatója. A PFZ közalkalmazotti tanácsának elnöke, a művészeti és üzemi tanács tagja volt éveken át. 2009-ben elnyerte a PFZ Év zenekari művésze címét. 2016-ban elsőként kapta meg a Lickl-díjat, 2022-ben a PFZ örökös tagjának választották. Felesége, Enikő, zongoratanárnő, lányuk, Csilla (44), Spanyolországban export-import vállalkozást működtet, fiuk, László András (41), Szekszárdon vendéglátóipari vállalkozó, három unokájuk van.

A zenekar örökös tagjai

A Pannon Filharmonikusok 2010. október 1-jén, a zene világnapján választott első alkalommal örökös tagokat. Azóta 11 főre bővült a legjobbakból is kiemelkedők tábora, sajnos öten már nem élnek közülük. Legutóbb Gergely László került be a körbe, rajta kívül Germánné Vass Ágnes hegedűművész, Deák Árpád oboaművész, Durczy István hegedűművész, Nagy Péter nagybőgős, Howard Williams karmester tartozik a társaságba. Akik pedig már nincsenek közöttünk a Pannon Filharmonikusok örökös tagjai közül: Szkladányi Péter fuvolaművész, zenekari igazgató, Barth István fuvolaművész, Kircsi László oboaművész, Zseni Nándor fagottművész és Tamás János trombitaművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában