Tavaszra várható a Legyetek szeretettel! sorozat

2023.01.17. 18:44

Nyolc részben dolgozták fel Brenner János, mártírhalált halt ifjú lelkipásztor történetét

Korábban már írtunk arról, hogy nyolcrészes filmsorozat készül Brenner János életéről.

M. R.

A fiatalon mártírhalált halt katolikus pap a pécsi ciszterci gimnázium tanulója volt, majd Szentgotthárdon lett káplán. Egy 1957 decemberi éjjel kicsalták plébániai lakásából, mondván, súlyos beteg szorul a segítségére, ám ehelyett harminckét késszúrással végeztek a huszonhat éves lelkipásztorral.

Az életét és halálát bemutató hazai produkciót decemberben el is készült, a hónap végére tervezték bemutatni az újonnan induló Magyar Mozi TV kábeltévé csatornán, ám az adó indulása késik, ezért jelenlegi állás szerint március vége táján láthatjuk az izgalmakat, érzelmeket és a valós történet elemeit nem nélkülöző alkotást.
Szilágyi Andor rendező lapunknak elmondta, azért is esett a választásuk erre a csatornára, mert itt vállalták, hogy többször vetítik majd, főműsoridőben, illetve egyéb idősávokban is.

– Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék Brenner történetét, ez a célunk a gyakori vetítéssel is. Ennek érdekében a későbbiekben olyan online platformokkal is fel szeretnénk venni a kapcsolatot, mint a Netflix vagy az HBO max – árulta el a rendező.
Elmondta, tapasztalatai azt mutatják, Brenner János nevét sok helyütt már nem ismerik. Bár Szombathely, Szentgotthárd és környéke, illetve Pécs területén él az emléke, testvére, Brenner József jelenleg is a Szombathelyi Egyházmegye papja, így arrafelé ma is nagy tisztelettel őrzik emlékét, egyéb térségekben feledésbe merült a történet.
– A film címe Legyetek szeretettel!, ez talán mindent elmond, amit közölni szeretnénk vele. Brenner János ezt az elvet képviselte egész életében, mindvégig a saját hite és elkötelezettsége vezérelte – fogalmazott Szilágyi Andor.

A nyolcrészes sorozat több szálon fut majd, a fiatalabb generációk megszólítása érdekében egy Youtubert is bevontak a produkcióba, aki az egykori, korában és környezetében nagy népszerűségnek örvendő ifjú pap történetét kutatja a filmben. Emellett z 1950-es években zajló eseményeket, az egyházüldözés időszakát bemutató részeket korhű módon, profi színészekkel forgatták Szombathelyen és környékén, több szereplő a szombathelyi illetve a zalaegerszegi színházak művészei közül került ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában