Vízkereszt

2023.01.06. 13:14

Püspöki szentmise lesz a pécsi székesegyházban

A liturgiát a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján élőben közvetíti.

Zs. J.

Forrás: pécs - környéke

A Katolikus Egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét, melynek alkalmából Felföldi László megyés püspök vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét mutat be este 6 órától a pécsi székesegyházban. 

Vízkeresztkor a szentmise elején hagyományosan vizet szentel a szertartást végző püspök vagy pap. Innen származik az ünnep közismert elnevezése. Vízkereszt ünnepe megmutatja nekünk, hogy Isten minden emberhez elküldte Fiát, hogy a Megváltó Jézus születésével elhozza számunkra az üdvösséget, az örök élet reményét.

Január 6-án a katolikus falvakban országszerte szokás volt a víz- és házszentelés. A szenteltvizet a bölcsőtől a koporsóig felhasználták. Nagy szerepe volt az ember- és állatgyógyításban is, írta közösségi oldalán a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya.

A házszentelés alkalmával krétával rajzolták fel Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevének kezdőbetűit és az évszámot. Úgy vélték, ez a felirat megvédi a házat villámcsapás és a boszorkányok rontása ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában