Petőfi és a Himnusz is kétszáz éves idén

2023.01.18. 10:40

Színes programokkal ünneplik a magyar kultúrát Baranyában

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon letisztázta a nemzeti imádságunk kéziratát. A baranyai településeken is megemlékeznek erről a jeles alkalomról.

Czeczon Enikő

Pécsen a Csorba Győző Könyvtár három napon át várja az érdeklődőket a különböző eseményekre. Január 18-án délután fél 5-kor Villányi Rózsa Az egyetlen című könyvének bemutatójára kerül sor.  Január 19-én délután 5 órakor szintén a könyvtár szervezésében valósul meg Berényi Anna Petőfi Sándor regényes életrajza című kötetének bemutatója. A szerző a könyvében arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki is volt valójában a költő. A harmadik eseményükre január 27-én, délután 5 órakor kerül sor, amely a Szabadság, szerelem... címet viseli. Ennek keretében a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma versmondó körének előadását élvezhetik az érdeklődők.

Szintén Pécsen kerül sor január 22-én az 50 éves Muzsikás együttes ünnepi koncertjére a Kodály Központban. Fellépésüket Balogh Kálmán cimbalomművész előadása színesíti.

Sellyén január 23-án délután 5 órakor Németh János színművész, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjának irodalmi estjét élvezheti a közönség a város művelődési házában , amelyet a szervezők egybekötöttek a siklósi Kalmár Pince borkóstolójával.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a komlói Közösségek Háza többnapos programsorozattal készül. Január 18-án délután 5 órakor a Díszítőművészeti műhely kiállításának megnyitóját tartják, január 19-én délelőtt 10 órakor népdaléneklési találkozóra kerül sor, este 6 órakor Csillagok kutyaláncon címmel Ladányi Mihály verseit hallhatja a közönség Korbuly István előadásában a Közösségek Házában. Január 20-án az Open Jam Session lép színpadra, január 21-én délután 5 órakor pedig filmvetítéssel várják az érdeklődőket. A programsorozat január 22-én ünnepi műsorral zárul.

Pécsváradon is ünnepi rendezvénnyel készülnek január 22-én délután fél 3-kor a művelődési központban, ahol emléktáblát avatnak Dretzky Katalin, az intézmény egykori vezetőjének tiszteletére, amelyen közreműködik a Pécsváradi Rézfúvós Kamaraegyüttes. Délután 3 órakor a Pécsváradi Big Band ad ünnepi koncertet.

Szavalhat majd az egész ország

A 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek az Országház lépcsőjén január 22-én – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére szeretné felhívni a figyelmet a magyar kultúra napján. A minisztérium arra biztatja a közösségeket, hogy kapcsolódjanak be a közös szavalásba, így szinte az egész ország együtt mondaná a Himnuszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában