Profin felhangolták a Magányos katonát

2023.01.16. 18:11

Újabb amerikai nagyjátékfilmben működött közre a Pécs City Studios

A rendezővel és producerekkel közösen az utolsó simításokat is elvégezték a Lonesome Soldier (Magányos katona) amerikai nagyjátékfilm pécsi hang-utómunkálatain – az abszolút elégedettséget egy itt készítendő teljes film ígérete igazolja a legjobban.

Szűcs Zsolt

Fotó: Löffler Péter

Tavaly tavaszi nyitása óta már a harmadik nagyjátékfilm hangmunkálatait fejezte be a Pécs City Studios. A későbbiekben a magyar mozikba is szánt Lonesome Soldier igaz történeten alapul, egy poszttraumás stressztől szenvedő iraki háborús katona életét mutatja be. Az amerikai rendező és két producer most több mint egy hetet tölt el Pécsett-Baranyában, hogy a stúdió csapatával együtt elvégezze az utolsó simításokat, majd meg is tekintse a kész filmet egy zártkörű pécsi vetítésen. 

A stúdió vezetője, a triót vendégül látó Deák Zoltán által a bama.hu-nak szervezett exkluzív interjú során Christopher Pappas (producer) és Alexander Randazzo (producer, színész) a kötelező udvariassági körökön messze túlmutató dicshimnuszt zengett az itteni munkáról. A legfinomabb fordulat is az volt, hogy mindezt otthon – azaz Hollywoodban! – sem tudták volna profibb hangstúdióra bízni. Pedig – vallotta be már a rendező, Nino Aldi, a közös munka megkezdése előtt nemhogy a városról, de az országról sem tudtak többet az átlag amerikainál – emellett sosem láttak egy magyar filmet sem, sőt, magyar filmesekkel sem dolgoztak még együtt –, így nagy rizikót és kihívást is jelentett számukra a projekt. Hozzátéve, hogy már a Pécs City Studios brit társalapítója, Michael Laundon által ide szervezett munka első megbeszélésein megnyugodva érzékelték, hogy jó helye lesz a produkciónak. 

 Ahogyan az ismerkedés is remekül alakul, folytatták már ország- és városjáró útjuk első tapasztalatait összegezve, elsőként persze a tengerentúlról jöttektől megszokott klisékkel, mármint a rácsodálkozással ezeréves kultúránkra és történelmünkre, a város – az USA-ból nézve különösen – ősi építészeti emlékeire, az ízletes magyar kosztra, a barátságos vendéglátásra, és nem utolsó sorban a szép magyar lányokra.  

Rögtön egy ezen is túlmutató, és a város számára fontosabb fordulattal megfejelve, amely szerint a környék miliője olyannyira megragadta őket, különösen a rendezőt, hogy ma már egyenesen mint lehetséges forgatási helyszíneket szemléli az utcákat. Ez pedig azt is jelentheti, hogy következő közös projektjük már jóval túlmutathat a hang-utómunkálatok elvégzésén, és egy teljes itteni filmforgatásban csúcsosodhat ki, akár már a közeljövőben.  

A hang olykor fontosabb, mint a kép 

Nem is gondolnánk, de egy jó filmben a hang sokszor fontosabb szerephez jut, mint a kép, kutatások szerint akár az élmény 60%-a is múlhat a hangeffekteken. A Pécs City Studios a forgatás, majd a stúdió-hangfelvételek után veszi át a munkát és készíti el a végleges hangkeverést. Beleértve a bombarobbanástól a szélzúgáson át a kanyarodó autók gumijának csikorgásáig, minden effektet tökéletesen időzítve, megkonstruálva, akár újrahangolva a helyszíni felvételeket. Utolsó fázisaként a rendezővel közös utolsó simításokig – ez zajlott most Pécsett. E munkában a vágóval és a zeneszerzővel is – ne feledjük, Csernák Zoltán Samu személyében e filmben utóbbi is pécsi! – együtt teljesítve ki a rendezői elképzeléseket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában