Felvirágoztatnák a helyi filmipart

2022.11.06. 11:23

Tiszta Hollywood: hangtechnikában már verhetetlen a Pécs City Studios

A fél éve megnyílt stúdió máris amerikai szuperprodukciók teljes hangeffektjét készíti – világszínvonalon. Jövőre pedig teljes filmet is forgatnának a városban – ebben egyelőre a megfelelő helyszín a gyenge pont.

Szűcs Zsolt

A 2010-es kultúrfőváros-projekt egyik kiemelt beruházásának álmodta meg anno’ a politika a Mohácsi út mögötti egykori szénmosó-osztályozó szuperstúdióvá alakítását, Pécs filmes fővárossá fejlesztésének kiindulópontjaként. A néhai polgármester, Tasnádi Péter kétmilliárdos álmát aztán a valóban páratlan fantomgyárépület-atmoszférájú beton- és téglarengeteg felrobbantása döngölte mindenestül a porba 2009 őszén – és hogy legyen még lejjebb, nemhogy magyar Hollywood nem lettünk, de azóta már nagyratörő színházfesztiválunk is szerencsésebb városokban posztol. 

Pedig ha az az épület állna, ma valóban igazi szuperprodukció kamerái pásztázhatnák ódon tereit. A Pécs City Studios éppen ilyen jellegű patinás, régi csarnokot keres. A mögötte álló, utómunka-finanszírozási befektetésekre szakosodott, a filmiparban elismert, Beverly Hills-i M2 Media Post Inc. ugyanis több film magyarországi, megfelelő helyszínek esetén pécsi forgatására készül. 

Ahogyan arról az Ausztráliából Pécsre visszatelepülő, és a hangutómunkálatok teljes körű elvégzésére képes, csúcstechnikával felszerelt Pécs City Studios-t megalapító vezérigazgató, Deák Zoltán lelkesítő szavaiból kitűnik, most annál a bizonyos 2008-as álomnál jóval megalapozottabb tervek vezethetnek valóban a helyi filmipar felvirágzásához. 

Amint arról a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével a múlt hónapban szervezett kerekasztal-beszélgetésen a lehetséges közreműködőkkel a témát alaposabban is körbejárták, a város és a régió szinte mindenben alkalmas lenne az akár hollywoodi – ezt most minő­ségjelzőnek szántuk – produkciók házigazdaszerepére. A szakma szerint Pécs igazi kulturális aranybánya, ráadásul az egy időben itt működő Pannonia Filmstúdió a gyökereket is megteremtette a holnap filmjeihez. 

És mert egy ilyen nagyszabású filmforgatáshoz a tényleges szakmai munkán túl is rengeteg kiegészítő szolgáltatás szükséges, ez rengeteg helyi vállalkozó számára is jelentős piacot teremthetne. Az építőipar, a turizmus, a vendéglátás egyaránt profitálhatna a filmiparból, sőt, még jelen sem lévő iparágakat is idevonzhatna. A színészek, statiszták előtt nyíló nemzetközi karrierlehetőségről már nem is beszélve. Deák Zoltán, illetve a mögötte-mellette állók eltökélt célja, hogy a filmgyártás összes igényét és munkafolyamatát az itt élők és vállalkozásaik szolgálják ki, a lehető legkörnyezetbarátabb módon. Így, miközben a külföldi árakhoz képest a produkció során jelentős költséget takarítanak meg a gyártók, a befektetett összeg túlnyomó része városunkban maradna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!