Megfontolt hittel irányított

2023.01.13. 16:36

XVI. Benedek pápára Kárász Gábor káplánnal emlékezünk

Egy hete helyezték örök nyugalomra XVI. Benedek pápát, aki a múlt év utolsó napján hunyt el. Az egykori egyházfő fiatal teológusként már a második vatikáni zsinaton is részt vett. Személye nagy hatással volt Kárász Gábor máriagyűdi káplánra, hivatása útján is meghatározóak voltak Joseph Ratzinger szavai. A német származású pápára az ő segítségével emlékezünk.

Mohay Réka

Vatikánváros, 2023. január 5. A Vatikáni Média által közreadott képen eltemetik XVI. Benedek pápát a vatikáni Szent Péter-bazilika altemplomában 2023 január 5-én. A nyugalmazott pápa 2022. december 31-én, 95 éves korában hunyt el. MTI/EPA/Vatikáni média

Fotó: -

 – II. János Pál pápa temetését 2005-ben Joseph Ratzinger celebrálta a bíborosi kollégium dékánjaként. Kidomborította, a „Kövess engem!” krisztusi felhívás a kulcsszó ahhoz, hogy megértsük János Pál életének üzenetét – emlékszik vissza Kárász Gábor. 
– Ahogyan ezt fokozatosan kifejtette, bennem valami régi, de mégis új érzés gyulladt fel: a papság utáni vágy. Ennyi az egész, gondoltam, egyszerűen felállni, és követni Jézust. Ettől kezdve a leendő pápa mély nyomott hagyott a lelkemben, ami tovább fokozódott a megválasztása után. Papi jelmondatomként is ezeket a szavakat választottam Máté evangéliumából: Kövess engem! – árulta el a káplán. 
 

– Joseph Ratzinger professzor tudományos előmenetele gyorsan ívelt fölfelé, számos könyve és tanulmánya jelent meg, korunk egyik legkiemelkedőbb teológusa volt. Jól tudta, hogy a hit igazságait szeretettel kell képviselni 

– fogalmazott a lelkipásztor. 
– A második vatikáni zsinatot testközelből élhette át, örült annak, hogy a liturgiára hangsúlyt fektettek, hiszen az egyház szívének a középpontja. Többször utalt rá, hogy a zsinatnak összhangban, folytonosságban kell lennie a múlttal. Feladata is volt az első ülésszakban, Karl Rahner teológussal együtt részt vett a kinyilatkoztatásról szóló dokumentum új szövegének kidolgozásában – hívta fel a figyelmet Ratzinger munkájára. 
– Pápaként tudatában volt annak, hogy a párbeszéd az, ami előreviszi az egyház hajóját. Azon kívül, hogy nagy teológus volt, tanúbizonyságot tett a hit fontosságáról. Szembe mert nézni korunk nehézségeivel, ha kellett, az ellenszenvet is vállalta a világ szemében, ami néha még egyházon belül is okozott nehézségeket – véli a káplán. 
 

– Ő volt az a pápa, aki komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a visszaéléseket ne lehessen eltussolni, s az áldozatokat helyezte előtérbe. „Spe salvi” kezdetű enciklikájában kitér arra, hogy az egyház nem vonulhat vissza a magánszférába, hanem jelen kell lennie a világban, amelyben fontos szereppel bír. Vallotta, hogy az embert Isten feltétel nélküli szeretete váltja meg. A tudomány nélkülözhetetlen és fontos, de sajnos el is pusztíthatja az embert és a környezetét is. Arra tanított, hogy a világ akkor válhat jobbá, ha ezt Istentől várjuk, és nem elsősorban és kizárólag a tudománytól 

– hangsúlyozta a lelkipásztor. 
Benedek pápa akkora szellemi örökséget hagyott hátra, hogy egyszerűen nehéz lenne teljességre törekvő képet adni. Szerettem a következetes, a hit igazságaival alátámasztott megnyilatkozásait. Megfontolt, egyenes ember volt, hálás vagyok az életéért és azért, hogy Isten nekünk ajándékozta őt – összegzett Kárász Gábor. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában