Filmkritika

2023.02.12. 14:20

Ügyvéd, aki mindig nyílt lapokkal játszik

Láttam egy sorozatot, mely érzelmileg és gondolatilag is elkápráztatott, s bizonyos vagyok benne, hogy rövidesen megszületik az amerikai meg valamelyik európai ország verziója is ugyanerre a témára.

M. B. E.

Forrás: Netflix

Az „Egy különleges ügyvéd, Woo”-ról van szó, mely életigenlésével, tisztaságával, elgondolkodtató témafelvetéseivel három napra a székhez szögezett, ugyanis ennyi időre volt szükség a komplett megtekintéséhez.

A főszerep valóban különleges, hiszen egy autista spektrumzavaros ügyvédhölgyről szól a film. És bennfenteseknek rögtön beugrik, volt már egy ilyen nagysikerű (éppen csak autista sebészről szóló) sorozat, a Good Doctor, mely ugyancsak Dél-Koreából indult 20 résszel, aztán született 112 részben (!) A csodadoktor című török változat, majd a nálunk leginkább ismert Doktor Murphy amerikai verzió öt évaddal.

Nos, nem sebészként, hanem ügyvédként Asperger szindrómával (tehát valamiben kiemelkedő zsenialitással rendelkező autistaként) élni annyiban más, hogy itt nem a test tökéletes vizuális áttekintése az alapképesség, hanem a hihetetlen memória, a törvények szó szerinti ismerete, hatalmas iratanyagok igen gyors áttekintése és pontos visszaidézése, valamint a nagyfokú kreativitás, mellyel a paragrafusok közt lehet ugrálni. Rendkívül érdekes eseteket, nagy tömegeket érintő ügyeket (városon áthaladó autóút, jogtalan díjbeszedések, több millió ember adatainak kiszivárogtatása a neten), vitatnak meg eközben a bíróságon, ahol mindig szükség van egy extra villanásra az ügy megoldásához.

Autista megközelítésből mégis más ez, mint a Good Doctor. Sokkal több az emberi szál, és sokkal kevésbé azt taglalja, miként tud egy ilyen zavarral élő ember beilleszkedni, inkább azt, hogy miképp igyekszik őt a társadalom befogadni. Nem a kigúnyolásáról, a lenézéséről, az általános szánakozásról szól, hanem a progresszív esélyeiről a barátságban, a szerelemben, a munkahelyi, a családi kapcsolatokban. Mintaértékű a film a fogyatékkal élők kezelésére, ugyanakkor nagyon jól kiemeli azt is, hogy sok területen értékesebbek mint az „átlagemberek”, egy autista például nem hazudik soha, mindig őszinte és tiszta. Másrészt a sorozat csak jelzésértékűen hangsúlyozza a spektrumzavarral járó gondokat, a testi érintések, az egyszerű mozgások nehezebb kezelését. Mindez azonban eltörpül a valódi érték mellett, ami az „emberfeletti” értékeiből fakad.

A főhős egy igen szimpatikus, mondhatni tévedhetetlenül gondolkozó és döntő fiatal hölgy – ez is új nézőpont az autistákkal kapcsolatban, hiszen Doktor Murphy férfi oldalról értelmezi a zseniális autisták helyzetet). Másrészt egy őszinte tiszta ügyvéd igen szokatlan a való világban, egészen új megoldásokat teremt az élet dolgainak szemlélésére, ami néhány esetben a filmben be is igazolódik.

Egy különleges ügyvéd, Woo

Dél-koreai sorozat, 1. évad, 16. rész

Netflix

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában