Sorozatajánló: Fehér Lótusz - Szicília

2023.01.21. 13:14

A lótusz-csoda építőkövei, avagy a gazdagok erotikus tánca

Ha Fellini még élne és megbízná egy streamingcsatorna egy tévésorozat készítésére, jó eséllyel olyasféle filmet forgatna, mint a Fehér lótusz - Szicília.

Mészáros B. Endre

A lótuszról tudni kell, hogy képes minden nap a sötét, zavaros vízből újjászületni és csodálatos látványt nyújtani. Ez a szatirikus sorozat pedig a csodálatos látványból indul ki, és a mögötte rejlő sötét zavarost igyekszik felkavarni.  

A téma ezúttal is a tengerparton hever (miként az első évadban, mely Hawaiiban játszódott): igen gazdag amerikai hölgyek, urak, fiatalok süttetik a hasukat egy klasszikus sokcsillagos szálloda strandján. Mondjuk aki járt már Taorminában, a Csontváry által is megfestett gyönyörű hegyoldali üdülőhelyen, az pontosan tudja, hogy itt fantasztikus a panoráma, lenyűgöző a görög színház romjai közül a nagy totál, és magával ragadó az Izola Bella kis sziget az öbölben, de elynyúló elegáns strand az nincs a közelben. Így a filmkészítők csavartak egyet a sztorin, a tengerparti felvételeket Cefaluba vették fel, a szállodai jeleneteket, a városképeket pedig Taorminában. 

A sorozat lényege, hogy háromnegyed részében megismerkedhetünk különböző generációk pénzben dúskáló tagjainak gondjaival, napi függőségeivel, de legfőképpen kicsinyes, vagy nagyzoló egójával. Ennek megfelelően ez a világ olykor annyira abszurd, hogy nem lehet eldönteni, szándékos túlzás, álomszerű fokozás ez, vagy maga a valóság. A Fellinis karakterek közül is kitűnik Tanya McQouid (Jennifer Coolidge) alakja, aki többnyire egzaltáltan, depressziósan bóklászik a hotel lehetőségei között, de időnként nagyon tisztán tör fel belőle az életigenlő önvédelem és önzőség. Ő egyébként az egyedüli szereplő, aki az első évadban is szerepelt (a nagyközönség onnan is ismerheti a sszínésznőt, hogy a Doktor Szösziben a főszereplő fodrász barátnőjét alakította), s meghatározó a jelenléte, jelzi ezt az is, hogy Golden Globe-díjat nyert pár napja az alakításért.

 S még egy fontos új elem, ez az évad a szexualitás körül forog, az egyéni vágyakat és eltévelyedéseket igyekszik megmutatni mindenféle korosztályban, anyagi helyzeteket is bekalkulálva. Ugyanakkor kiviláglik a személyes történetekből, hogy az édes élet is lehet nagyon unalmas és szánalmas, ha nem tudunk a jó dolgunkkal mit kezdeni.

Természetesen az utolsó részekre itt is jön a fordulat, felpörög a cselekmény, krimiszálat kevernek a lassú áradású tengervízbe, és persze mindenki elnyeri méltó jutalmát, vagy büntetését. Mindenesetre nagy erénye a sorozatnak, hogy rendkívül tanulságos elmélyedni a jellemekben, s miközben ömlik a mani, a jólét, az irigyelt szabad élet, rádöbbenünk, hogy talán mégis jobb kevesebb pénzzel, de két lábbal a földön járni.

Fehér lótusz - Szicília 2. évad, 7 rész. Amerikai vígjáték sorozat  (HBO)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában