Főszerepben az írek

2023.03.24. 10:40

Az ír és a dán nagykövet is Pécsen járt, hogy közösen ünnepeljenek

Évfordulót ül Írország 2023-ban, hiszen ötven évvel ezelőtt, azaz 1973-ban csatlakozott az állam az Európai Unióhoz. Ennek keretében Írország Külügyminisztériuma egy kiállítást állított össze uniós tagságának eddigi időszakáról, amit Pécsre is elhoztak.

Czeczon Enikő

Fotó: Csortos Szabolcs

Az EU-hoz való csatlakozásának ötvenéves évfordulóját ünnepli Írország, amelynek keretében egy izgalmas magyar nyelvű kiállítási anyagot egy roadshow keretén belül mutatnak be több vidéki – Pécs, Eger, Debrecen, Kőszeg – és számos budapesti egyetemen.

A mi Európánk címet viselő tárlat első állomása Pécs, amelyet március 23-án a PTE Bölcsészettudományi Kar aulájában nyitott meg Írország budapesti nagykövete, Ronan Gargan, akinek nagy örömére szolgál, hogy megoszthatja Írország európai uniós tagságának elmúlt ötvenévnyi tapasztalatait a magyar hallgatósággal.

E köré az évforduló köré egy egész napos tematikus Ír Napot szervezett közösen a PTE Nemzetközi Igazgatóság, a PTE BTK Anglisztikai Intézete, a PTE Zenélő Egyetem és Írország Nagykövetsége a Nemzetközi Évad programsorozat keretében.

A Nemzetközi Igazgatóság nemzetközi projektek menedzsere, rendezvényszervező, Szabó Attila elmondta, hogy az ír nagykövet személyében visszajáró vendéget köszönthet az egyetem. Minden évben, amióta Ronan Gargan Budapesten nagykövet, meglátogatja a PTE-t, és különböző programokat is szokott hozni. Szabó Attila kiemelte azt is, hogy az ír nagykövet komolyan gondolja az ír–magyar barátságot és a kultúrának a terjesztését, és ennek köszönhetően az egyetem is teret tud adni ennek a kultúrának.

A nap pikantériáját az is adta, hogy Ronan Gargan jó barátságot ápol Dánia magyarországi nagykövetével, így maga, Erik Vilstrup Lorenzen is Pécsre érkezett, hogy részt vegyen a szervezett programokon.

Írország egyébként Dániával együtt csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez, így igazából mindkét ország ünnepel idén. Ennek apropóján pedig a két nagykövet együtt előadást is tartott a felsőoktatási intézményben, amelyen Írország és Dánia elmúlt ötven évéről meséltek.
– A két ország egyébként nagyon népszerű a hallgatók körében, ezért abszolút volt létjogosultsága ennek a napnak – emelte ki a Nemzetközi Igazgatóság ügyvivő szakértője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában