Bama.hu videó

2023.04.10. 15:53

Játékkal, tánccal, sok színes programmal telt a húsvét Baranyában - videó (galéria)

Nem szűkölködtünk a húsvéti programokban idén sem. Sok helyen az egész falu lakosságát bevonták a programokba, máshol a gyerekeket hívták közös játékra, tojáskeresésre, locsolkodásra.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Zengővárkonyban hétfőn délelőtt a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület előadása csábította a település lakóit a Míves Tojás Múzeum elé. A fellépők a műsor végén a csoport interaktív módon bevonta a közönséget is a körtáncba. 

Márokon immár harmadik évben rendezték meg a Húsvéti Vigadalmat, mely során idén is a falu polgármestere egy kis csoporttal lovas kocsival, zenés kísérettel vonult végig a falun. Népviseletben körtáncoltak, csárdást jártak, megálltak a házaknál, ahol lehetett, koccintottak a házigazdával, és a fiúk meglocsolják azokat a lányokat, akik még nem keltek el. Ezen kívül minden családot zöldség-gyümölcskosárral, a gyerekeket édességgel ajándékozzák meg. 

Hosszúhetényben a hagyományos bárányles sem maradt el. Ez a népszokás a zarándoklat egy nagyon ritka fajtája, hiszen csak férfiak vehetnek benne részt. Húsvétvasárnap hajnalán idén is felkerekedtek a hosszúhetényi férfiak, felmentek a Zengő hegy oldalában álló kereszthez. Ott tüzet gyújtottak, énekeltek, beszélgettek és együtt várták a nap felkeltét, ami a népszokás szerint Jézus feltámadását, vagyis az Úr bárányának eljövetelét jelképezi. A hagyomány eredete az egyik magyarázat szerint az, hogy az első világháború idején környékbeli katonák fogadalmat tettek, hogyha épségben hazajutnak, minden évben felzarándokolnak a hegyre. A szokás régebbi rétege az a monda, amely szerint egyszer egy nagy viharban egy vándor, aki Kisújbánya felől tartott Hosszúheténybe, eltévedt a hegyen és megfagyott volna, de megjelent neki Isten báránya és megmutatta neki az utat.

Egerágon a hideg idő ellenére, nagyon sikeres, vidám nyuszi túrán vettek részt település kisebb és nagyobb gyermekei. A nyúlfarknyi túra után, apró csokik keresésére indultak, aztán a csokik mellett labdákkal is gazdagodtak, hogy legyen mivel lemozogni a finom édességeket. A programot nyuszi simogatás és önkéntes versmondás zárta.

Meződön fészekrablásra hívták a gyerekeket. Húsvétvasárnap megkeresték a falu több pontján elhelyezett fészkeket, és az abban található ajándékokból választottak egyet. Cserébe például egy rajzot, vagy verset hagytak ott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában