Bama.hu podcast

2023.04.14. 12:20

Nagy sikerrel került újra vesztegzár alá a pécsi MárkusZínház

Március 29-én volt Rejtő Jenő száztizennyolcadik születésnapja, amelynek alkalmából ismét műsorra tűzte a MárkusZínház a Grand Hotel című bábjátékát, amely teljesen levett a lábamról.

Cz. E.

Forrás: MárkusZínház

Honnan is lehetne kezdeni ezt az élménybeszámolót? Talán érdemes a legelején, amikor beléptem az épület ajtaján, és egy igazi varázslattal teli térbe kerültem. Már az első lépések különlegesek voltak, főleg, amikor kiderült, hogy mindaz, amit látok, már a játék része, hiszen a Grand Hotel hallja elevenedett meg odabent.

Hangulatos zene áradt a kis teremben, ahol egyszer csak megjelent Rejtő Jenő és Szidónia karaktere, akik beszélgetésbe elegyedtek az érkező közönség tagjaival, vagyis a hotel vendégeivel, italt kínáltak és mindenki színésszé vált több mint két óra erejéig. Még a szünet sem a megszokott volt. Frissítők, szendvicsek várták a hotel vendégeit, és főszereplőink voltak házigazdáink, Rejtő még pillecukrot is pirított. Aztán a fogadás után újra visszatértünk a tett helyszínére, ahol az egyik közönségtagnak még improvizálni is kellett, ami annyira jól sikerült, hogy akik ott voltak, biztos, hogy nem felejtik el.

Hát mi ez, hogyha nem egy igazi csoda? Része lenni egy darabnak, ami egészen a „Vége” főcímig kitart – még, ha a nőimádó Rejtő nem is simított végig a hajunkon vagy táncolt velünk, vagy éppen nem tette a vállunkra a lábát, hogy lefogjon minket, mert a bubópestis nyomait vélte rajtunk felfedezni, amit aztán Szidónia lekezelt –, nem eresztik el a nézők kezeit a színészek. Bevonnak a játékba, mi is a szálló vendégei vagyunk, akik vesztegzár alá kerültek a kór miatt.

Az eddigi színházi előadások közül, amelyeket láttam, a Grand Hotel kimagaslik. Egy újszerű élményt ad: kilép a saját keretei közül, és ez nagyon is jól áll neki. Itt nem egy olyan darabról van szó, amelyben csak a báboké a főszerep, nem, itt a színészeknek is ugyanolyan nagy tér jut, mint a kreatívan megalkotott tárgyaknak, sőt egyenrangúak.
És mi adta ennek az előadásnak még a pikantériáját? Az, hogy a darab végén Rejtő születésnapját egy adag minyonnal ünnepelhette a nagyérdemű a színészekkel együtt, akik azt is megengedték, hogy belessünk a kulisszákba, és még a bábok is kipróbálhatók voltak. 

A Márkus Színház több mint 30 éve kápráztatja el a közönséget bábszínház előadásaival. Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna, a két alapítótag a kezdetekben echós szekerével vándortársulatként járta a nagyvilágot. Ma már saját helyszínnel vár minden kicsit és nagyot Pécs belvárosában. A társulat második alkalommal rendezi meg a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált, amely a 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Bábművészeti Világtalálkozó részeként valósul meg.

A fesztivál művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris találkozás, ahol a tradícionális árnyjátékos mesterek mellett az európai modern kísérletező árnyszínházak is a porondra lépnek. A fesztiválra a világ számos pontjáról érkeznek előadók például; Indiából, Indonéziából, Görögországból, Tajvanról, Spanyolországból, Belgiumból. Podcastunkban a bábszínház megalakulásáról, működéséről és a jövő heti fesztiválról hallhatnak érdekességeket és fontos információkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában