Mamma Mia! - horvát módra

2023.04.17. 15:45

Ötven körül is magával ragadhat a szerelmi panoráma

Szeretem a romantikus filmeket, kikapcsolnak és kitűnő unaloműzők.

M. B. E.

Főként ha nevetni is lehet rajtuk, meg életszagú a történet, s nem olyan, mint az egyetlen romantikus csatorna amerikai sztorijai, ahol befésült és kigyúrt sebészek találnak rá az éppen odavetődő manöken forma szőke kultúra szervezőkre, miközben az egész kisváros halloweenre, vagy karácsonyra díszíti a házakat, üzleteket. 

A németek ezen a téren tudnak valamit, egy kis európai fílinggel töltik meg az egymásra találás örömét. Ilyen a legújabb netflixes romantikus film is, a Messzeség. 

Az alap meglehetősen hihető, egy jugoszláv és egy török vendégmunkás összejön Bajorországban a hatvanas évek végén, s gyermekük már Münchenben születik. Ez a lány a főhős, aki aztán hozzá megy egy ugyancsak Münchenben élő törökhöz, ahol török éttermet működtetnek. Pontosabban a feleség otthon rendben tartja a lakást, főz, mos, gondozza idős apját, ellátja férjét és egyetemre készülő lányát. Éppen temetésre készülnek, meghalt a „jugoszláv  vendégmunkás” édesanya, és Zeynepnek az ötven körüli lányának török férje nem ér oda a szertartásra. 

A nő elmegy a török étterembe, ahol a férje az új fiatal séfnővel hetyeg. Ez a kapuzárási pánik indítja be az események láncolatát, mert közben kiderül, hogy a délszláv származású édesanya vett egy kis házat az egyik horvát szigeten, egykori szülőfalujában, amit halálával a lányára hagyott. Zeynep pedig felkerekedik az áruszállító teherkocsival, és lemegy az ingatlant birtokba venni a tengerparton. A kilátás pazar,  ház viszont meglehetősen rozoga, csak akkor van itt áram, ha fúj a szél, a vizet a nap melegíti a fürdőben, a sötétséget az egyik fal kibontásával tudja csak megszüntetni. Ráadásul helybeli társbérlő is jár az ingatlanhoz, a korábbi tulajdonos Joszip, aki ugyancsak jó ötvenes, és átköltözik a portán egy sátorba. 

Horvát ízek és népszokások,. hagyományok kerülnek elő, vidám cukkolások és beszólások, még egy középkorú dalárda is felsorakozik a sziklákon, hogy népdalt énekeljen a tengernek. Időnként mintha a Mamma Mia! helyszínén lennénk, és a déli barátságos vendégszeretet is visszaköszön, miközben ideérkezik Joszip rég nem látott és gyűlölt testvére Amerikából, de jön Münchenből a család is, török, német, angol, horvát nyelven keverve folyik a társalgás.

Összességében senki nincs igazán a másikkal nagy barátságban, mégis megtalálják a közös hangot, miközben élvezik a gyönyörű panorámát és a horvát ételeket, borokat. Kiváló a szereposztás, a játék, a feszültségek egy-két gyomros után sorra megoldódnak, van ki leverten, más feldobva búcsúzik, olyan igen is, meg nem is hepiend a film vége, szóval akárcsak az életben, így minden sokkal inkább elképzelhető. 

Messzeség, német romantikus film 

Netflix 2023. március

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában