Bazilika

2023.04.29. 17:12

Újra várja a műkedvelőket az Egyházzenei Fesztivál

Idén május 20. és 28. között rendezik meg a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált, mely ezúttal is fantasztikus programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. 2023-ban közel 20 városban kínál lehetőséget a Filharmónia Magyarország arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez.

bama.hu

Illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A fesztivál mindig egy különleges oldalát mutatja meg ennek a műfajnak, 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba - derül ki a Filharmónia Magyarország  közleményéből. A magyar népzene kincsei mellett nemzetközi vizekre is eveznek, hiszen felcsendülnek majd argentin és skandináv dallamok is. Többek között olyan fellépők koncertjeit élvezheti a nagyérdemű, mint Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Bodrogi Éva, Berecz András, Erik Rydvall, Gunnar Idenstam, a Nemzeti Énekkar, az Anima Musicae Kamarazenekar vagy a Schola Gregoriana Bratislavensis.

A pécsi bazilikában május 24-én Szokolay Dongó Balázs Fohászát hallgathatják meg az érdeklődők. 

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukciója sok éves közös zenei barátságra tekint vissza.

A régizene specialista Bodrogi Éva és Szokolay hosszú évek óta kutatják s mutatják be koncertjeiken a régi magyar zene és a magyar népzene közös gyökereit, egymásba fonódását. 


Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba. A régi dallamok és a népi zene szoros kapcsolatára Kodály is felhívja a figyelmet a Néprajz és zenetörténet című munkában (Királyi Egyetemi Nyomda, 1933.) Erre a kapcsolatra koncentrál a szerző, ezt a lényegi egymásra utaltságot vette figyelembe a dalok komponálása során, erre fókuszálnak a művészek is a régi és az új zenei rétegek egymásra helyezésekor.
A brácsa és a népi hangszerek együttese különös varázslatra képes, mindkettő egy-egy kapu a régmúlt felé.
A duda folyamatos hangja, a furulyák fasípjai, játékuk díszes hajlékonysága a zongora hangjainak fürdőjében az ének misztériumával karöltve, a brácsa rusztikus hangszínével feldíszítve: ez az igazi fohász, mely betölt Földet és Eget, szívet és teret.

A bazilikában május 28-án ünnepélyes zenekari szentmisét hallgathatnak meg az érdeklődők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában