Hegedűvarázslat

2023.04.28. 21:11

Vastaps köszöntötte a zenekar és Baráti Kristóf koncertjét

Ha útnak indítanának a kozmoszba egy a föld országainak kultúráját bemutató CD-összeállítást, abban hazánkról tökéletes képet adna annak a koncertnek a felvétele, mely tegnap készült a Kodály Központban Páratlan Bartók-portré címmel, a Pannon Filharmonikusok játékáról Baráti Kristóf nem akármilyen hegedűszólóival.

M. B. E.

Illusztráció

Ezen az esten ugyanis a földön a legismertebb magyar zeneszerzőnek, Bartók Bélának az összes hegedűműve műsoron volt, s az már Pécset dicséri, hogy a Pannon Filharmonikusok a top három hazai szimfonikus zenekarba tartozik, Baráti Kristóf hegedűművész (aki volt már hangszerén a világon az év legjobb előadója) pedig iskolái, mesterkurzusai a Kodály Központ korábbi rezidens előadói minősége folytán félig legalább ugyancsak pécsinek tekinthető. S hogy mit jelentett ezt az estét kiváló minőségben végighegedülni? Nos, három hangversenyre való szólót kellett egyhuzamban eljátszani, mert a kilenc tételből álló esten (két hegedűverseny és két rapszódia) 80 percen át tartott a szóló - egy normál koncerten ez 20-30 perc. 

Lady Harmsworthből, a 320 éves Stradivari hegedűből gyönyörű hangokat csalt ki Baráti Kristóf, hol üveghangok csilingeltek, hol a népzenére jellemző rekedtes szaggatott futamok. Mert a magyar népzene számtalan alakban előkerült, igaz, elegáns komolyzenei köntösbe burkolva.

Lazán, egy hegedűvel indult a hangverseny, aztán bekapcsolódott Deák Márta koncertmester is, majd még ketten-hárman az első hegedűsök közül, végül rázendített az egész zenekar. Lírai szerelmes dallamok lebegtek a térben, majd a Kárpát-medence több nemzetiségének muzsikája szólt, s végül egy hihetetlen átélést és virtuózitást kívánó minden szimfonikus hangszert alaposan megdolgoztató versenyművel zárult az est. Külön érdekessé tette a koncertet, hogy közben két hárfa és egy cimbalom is bekapcsolódott a játékba, és a nyolcvan percnyi szólót követően Baráti Kristóf még bevállalt egy egészen mást stílust és játékot kívánó darabot, ráadásként Bach művét adta elő. Okkal bravózott a közönség, és tapsolta szakadatlan az előadást. 

Jómagam a progresszív rockon és a fúziós jazzen jutottam el a komolyzenéig és számomra a versenyművek, azon belül pedig a rockkoncertek gitárszólóira leginkább emlékeztető hegedű concertók jelentik a zene csúcsát. Hát ebből most igazán magyarosan megkaptam mindent. Ennél jobb, emlékezetesebb hangversenyt el sem tudnék képzelni, pláne így, hogy tökéletesen szólt, mondhatni stúdió minőségben a két hegedűversey és a két rapszódia. Szóval aki lemaradt a páratlan élményről, a Medici tévén még láthatja a felvételt. 

Páratlan Bartók-portré

Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf előadásában

Kodály Központ, április 27

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában