Mesteri volt az idei évad

2023.04.30. 15:16

Világhírű szólisták világhírű szimfonikus együttesekkel lépnek fel

Valamirevaló komolyzene-rajongónak Pécsett minden esztendőben van bérlete a Pannon Filharmonikusok programjára, továbbá megveszi a Filharmonia Magyarország Mesterbérletét is, mert abban az ország legjobb zenekarainak műsorából is kap egy összeállítást. A Mesterbérletnek e hét elején megvolt a záróhangversenye, és már meg is hirdették a következő 2023/2024-es évadot, arról adunk most egy kis ismertetőt.

m. b. e.

A most záruló Mesterbérlet nagy újdonsága az volt, hogy 2022-ben a világ legjobbjának választott Budapesti Fesztiválzenekar háromszor is szerepelt a programban, és ők fejezték be rendkívül népszerű művekkel a Filharmonia koncertsorozatát. Az új évadról pedig azt kell tudni, hogy e héttől már kaphatók rá a bérletek, s ismét szerepel majd kétszer Pécsett a top első zenekar. Valamint két alkalommal a Nemzeti Filharmonikusokat is hallhatjuk (a hazai rangsorban ez a zenekar szorítja meg leginkább a világelső magyar együttest), róluk pedig azt érdemes tudni, hogy idén ünneplik fennállásuk 100. évfordulóját, és két koncertre is jönnek az ősszel a Kodály Központba.

De vegyük sorra a Filharmónia zenei eseményeit. A 2023/2024-es Mesterbérlet október 10-én indul, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játékával, ahol a szólót a Kelemen család, Barnabás, a hegedűművész és felesége, Kokas Katalin brácsaművész játssza, a zenekart pedig Vashegyi György vezényli. A műfajból igazi kedvcsinálót hoznak, könnyed komolyzene lesz műsoron, Mozart- és Haydn-szimfóniák.

Egy hónappal később, novemberben újra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar érkezik Pécsre, Verdi Requiemjével, a Nemzeti Énekkarral, és olyan sztárénekesekkel, mint Kolonits Klára (szoprán), Kováts Kolos (basszus), Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), valamint Mario Bahg (tenor). A karmester ezúttal is Vashegyi György lesz. Jön egy harmadik hangverseny is ebben az esztendőben, december 4-én a Concerto Budapest (vezényel Gemma New) Rahmanyinov 3. zongoraversenyét mutatja be Olga Kern zongoraművész szólójával. A 2024-es esztendő pedig január végén a Budapesti Fesztiválzenekarral, vagyis a világ top első szimfonikus együttesével kezdődik. Ezúttal is Mozart- és Haydn-szimfóniákat hallhatunk a világhírű karmester, Gérard Kosten vezényletével, valamint Haydn D-dúr csellóversenyét Kian Soltani előadásában.
Nincs Mesterbérlet Orfeo Zenekar és Purcell Kórus nélkül, ezúttal Vashegyi György vezetésével márciusban lépnek fel a Kodály Központban Bach legendás János-passiójával, mégpedig az 1724-es ősváltozattal. Aztán 2024 áprilisában ismét a Budapesti Fesztiválzenekar zárja a bérletsorozatot, Paavo Järvi dirigálásával, Schumann- és Sibelius-szimfóniákkal.

S nem árt tudni, a Mesterbérlet forgatókönyve szerint minden alkalommal egy órával a hangverseny előtt prológuson mondják el az eljátszott művek előéletét, keletkezési körülményeit, bemutatója érdekességeit.

 

Kapu a múlt felé
Idén május 20. és 28. között rendezik meg a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált, ezúttal több mint 10 városban, a Filharmónia Magyarország szervezésében. Ezúttal a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. A kuriózum a régizene-specialista Bodrogi Éva és Szokolay Dongó Balázs Fohász című új, közös projektje, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kapcsolódnak össze.
A brácsa és a népi hangszerek együttese kapu a régmúlt felé, igazi fohász, mely betölt Földet és Eget, szívet és teret. Fellépésük május 24-én 19.30-kor lesz a pécsi bazilikában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában