Turnéra indulnak

2023.06.20. 10:30

Amerikába utazik a Fünfkirchen-Leőwey táncegyüttes

Idén 50 éves a Leőwey Klára Gimnázium német nemzetiségi tánccsoportja, a Fünfkirchen-Leőwey táncegyüttes, és a tagok legnagyobb örömére idén is sok fellépés vár rájuk, augusztusban például Amerika több városában adnak műsort.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Fünfkirchen-Leőwey táncegyüttes

Heil Helmut 1973-ban alapította a Leőwey Klára Gimnázium német tagozatán a csoportot, amely azóta is ápolja a magyarországi német néptánckultúrát. A hagyományőrzés, hagyományápolás persze nemcsak a táncokban, hanem az énekben, a zenében, a szokásokban és a viseletben is megnyilvánul. 

S mivel mindenhol újra felélénkült a kulturális élet, egyre több (évente több mint félszáz) fellépésük van. A táncegyüttest falunapokra, német nemzetiségi programokra hívják, ezenkívül külföldi fellépésekre is szép számmal sor került az elmúlt 50 év során kialakult kapcsolatoknak köszönhetően. 

 

– Beutaztuk az elmúlt években többek között Hollandiát, Törökországot, Litvániát, Spanyolországot, már kétszer voltunk Amerikában, kétszer Brazíliában. Idén májusban Németországban jártunk a 66. gerlingeni Bundesschwabenball díszvendégeként. A kitelepítettek által szervezett programon a fellépések után a kísérőzenekarunk, az UnterRock zenélt az esti bálon – mondta Heil Helmut, a tánccsoport vezetője. Örömmel számolt be arról is, hogy júliusban újra az Amerikai Egyesült Államokba utaznak a táncosokkal, és mint általában, most is a második világháborúban kitelepítetteket örvendeztetik meg a koreográfiáikkal. A turné állomásai: Cincinnati, St. Louis, Chichago, Kitchener (Kanada), Cleveland, majd ezt követően Mansfieldben, egy nagyszabású fesztiválon fognak fellépni a kinti együttesek mellett. 

A Covid alatt szerencsésen megerősödött táncegyüttest jelenleg 30 pár alkotja, a tagjai pedig a Leőwey-gimnáziumban, illetve a Koch Valéria Iskolaközpontban (ahol a táncot már az általános iskolában az órarend szerint tanítják) tanuló középiskolások és a táncolni szerető, visszajáró egyetemisták. Az 50. évfordulójuk alkalmából jubileumi előadást is tartanak, november 4-én a Kodály Központban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában