Kihirdették a koncerteket

2023.06.27. 14:00

Az idei nyáron sem marad klasszikus zene nélkül a pécsi közönség

A nyár folyamán felcsendülő, változatos komolyzenei kínálatról tartott sajtótájékoztatót június 27-én Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Beregi András programiroda vezető és Kreutz Péter operatív igazgató a Bóbita Bábszínház aulájában. A rendezvényen Solymosi Péter és Keszthelyi Bálint trombitaművészek adtak ízelítőt zenei játékukkal.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A Filharmónia Magyarország a szabadtéri programoktól kezdve a templomi és koncerttermi hangversenyekig ajánl zenei csemegéket a muzsika szerelmeseinek.

Június 28-án indul a Püspökvári Zenés Esték, amelynek első hangversenyén Hámori Máté vezényletével a Danubia Zenekar előadásában Schubert, Mozart és Beethoven válogatott műveit élvezhetjük egy pohár bor kíséretében. Majd a világhírű German Brass nemzetközileg elismert trombitaművésze, Uwe Köller érkezik Magyarországra, hogy három kiváló rézfúvós együttessel pezsdítsék fel a pécsi közönséget. A Berlini Szimfonikus Zenekar szólótrombitásaként is ismertté vált művész az In Medias Brass, a Magyar Rézfúvós Kvintett és a Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Tábor művésztanáraival együtt egy igazán különleges „Rézvarázs” hangulatot teremtenek július 4-én a Püspöki Palota kertjében. Augusztus 15-én pedig a jazz szerelmeseinek kedvez a sorozat, hisz a Jazzation Acapella Együttes repít el minket az acapella jazz világába.

A szabadtéri koncertek mellett a pécsi székesegyházban is tartanak zenei programokat. Megrendezik az OrgonaPont sorozatot, melynek kiemelt eseménye augusztus 5-én az Orgonák éjszakája. Ezúttal filmslágereket ad majd elő Verbay Zsolt orgonaművész, Illényi Katica ének-, theremin- és hegedűművész és Bundzik István zongoraművész, fényfestéssel kísérve.

Az OrgonaPont három alkalommal nyújt zenei élményt a nyár utolsó hónapjában különleges hangszerpárosításokkal, szintén a székesegyház falai között. Augusztus 11-én Silvio Celeghin orgonaművész, Laczák Boglárka és Bognár Szabolcs énekművészek Itália hangulatát idézik meg koncertjükön. Augusztus 18-án pedig már a jazz kerül a középpontba Szotyori Nagy Gábor orgonaművész és Nagy Viktor szaxofonművész által. A sorozatot a Tihanyi Apátság orgonaművésze, Kővári Péter és Szirtes Edina Mókus improvizációs hangversenye zárja augusztus 25-én.

A nyár lezárultával sem maradnak zenei különlegességek nélkül az érdeklődők, ugyanis szeptember 7. és 10. között a Zeneszüret Fesztivállal zárul a Filharmónia nyári programkavalkádja. A fesztiválra érkezik a világ egyik legnagyobb tenorjának tartott José Cura, aki nemcsak énektehetségét mutatja be, de karmesterként is láthatjuk. A Kodály Központban szeptember 7-én és 9-én a Pannon Filharmonikusok és nagyszerű szólisták közreműködésével mutatják be Puccini La Rondine (A fecske) című alkotását. Szeptember 8-án pedig színpadra is lép José Cura: a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen előadásában, Mario de Rose vezényletével Verdi, Bizet, Mascagni és Puccini válogatott művei csendülnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában