Öt ország kötött megállapodást

2023.06.29. 21:30

Együtt mozdulunk a balkáni borokkal

Öt országból 25 partner írta alá azt a szándéknyilatkozatot, mely az érintett borvidékek jövőbeni nemzetközi együttműködéséről szól. Magyarországról a Villányi Borvidék vesz részt a határon átnyúló együttműködésben.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke elmondta, korábbi pályázati projektek kapcsán már többször működtek együtt a horvát partnerekkel, szinte napi kapcsolatban vannak az ottani borvidéki, borturisztikai szervezetekkel. Ez a mostani nyilatkozat is a további közös gondolkodást, és partnerséget erősíti meg.
 

– Ez egy előremutató szövetség arra vonatkozóan, hogy ha a jövőben pályázatok, vagy bármilyen nemzetközi projekt kapcsán előre lehet mozdulni a borturizmus terén, akkor az érintett borvidékek adott esetben összefogva is részt vehessenek egy ilyen partnerségben

 – mondta. A szándéknyilatkozatot a horvát borvidékek többsége, valamint Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Magyarország és Észak-Macedónia városainak, önkormányzatainak és egyesületeinek képviselői írták alá.
A horvát partnerek legutóbb egyébként meghívták a villányiakat a Vinatlon borversenyre bírálni. A mustrán villányi borok is versenyeztek, és Gere Zsolt Merlot-ja elnyerte a Duna Bajnoka címet is. Az együttműködés a villányi borvidék és a horvát partnerek között valóban nem újkeletű, hiszen a korábbi közös projektek után most például a Siklós-Villányi Borút Egyesület tervei között szerepel, hogy a Gördülő Dűlők mintájára egy hasonló, de határon átnyúló élménybringatúrát szerveznek. Erről már voltak egyeztetések a horvát partnerekkel, és ők teljesen nyitottan álltak a kezdeményezéshez. Zs. K.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában