Várják a zarándokokat

2023.07.13. 17:00

Augusztus elején tartják a Havas Boldogasszony-búcsút

Augusztus első szombatján a hagyományoknak megfelelően imádságos, énekes körmenet indul a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre - idén is várják a Havas Boldogasszony-búcsúra a zarándokokat.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Augusztus első hétvégéjén tartják a Havas Boldogasszony-búcsút -  idén is várják a zarándokokat Pécs legszebb fekvésű templomába, a Havi-hegyre.

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. Ennek állít emléket minden év augusztus első szombatján az Ágoston térről induló imádságos, énekes körmenet.

A Havihegyi templom 1697-re készült el, és 326 éve várja a búcsúsokat, Mária-tisztelő zarándokokat.

A Pécsi Havas Boldogasszony-templom tájékoztatója szerint augusztus 4-én, pénteken 17.30 órakor rózsafüzér és loretói litánia imádsággal veszi kezdetét a program, majd az ünnepélyes esti dicséret éneklését követően 19 órakor szabadtéri szentmisét mutat be Felföldi László pécsi megyéspüspök. Utána körmenetet tartanak a kegykép másolatával a Havi-hegyi sétányon, majd 21 órakor görögkatolikus szent liturgiát végez Zajácz Gábor parókus, amit szentségimádás követ. Éjfélkor csendes szentmisét tartanak az elhunyt zarándokokért, majd virrasztásra lesz lehetőség a templomban reggelig.

Augusztus 5-én, szombaton 7.30-kor indul az imádságos, énekes körmenet a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre. A kegytemplomban 8.30-kor horvát nyelvű szentmisét tart Ronta László, harkányi plébános, aki a szertartás végén aranymisés áldásban részesíti a jelenlévőket. Ezt követően, 10 órakor Cziglányi Zsolt pápai káplán, kozármislenyi plébános celebrál szentmisét, aki idén ünnepli pappá szentelésének 40. évfordulóját. A német nyelvű szentmise 11.30-kor kezdődik, 14 órakor pedig a rácvárosi Jézus Szíve Családja közösség imaórája indul, amit 15.15 -kor rózsafüzér imádság, és loretói litánia követ. A nap zárásaként 16 szentmisét mutat be dr. Kajtár Edvárd teológiai tanár, aki a végén ezüstmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. A szentmisét követően körmenetet tartanak a kegykép másolatával, majd szerény agapéra várják a jelenlévőket.

Énekeskönyv is készült tavaly

Jubileumi kiadvány jelent meg tavaly, a Havas Boldogasszony-templom felszentelésének 325. évfordulójára. A jeles évforduló kapcsán Máger Róbert templomigazgató elhatározta, hogy a Havas Boldogasszony Templomigazgatóság közreadja az 1697-ben, az elmúló pestis járvány után fogadalomból megépített kápolna új kutatásokkal kiegészített történetét. Évek óta gyűltek az anyagok egy új, búcsús énekeket magába foglaló énekeskönyv számára is. Mindezek eredményeként készült el egy történeti kötet és egy énekes füzet. A kiadványok adomány fejében a Havas Boldogasszony-templom nyugati bejáratánál elérhetők.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában