Csak felnőtteknek

2023.07.06. 08:40

Halálra ítélték, de az egyházhoz fordult kegyelemért a botrányos életű művész

Nagyszabású történelmi filmet, a Caravaggio árnyéka című alkotást vetíti a pécsi Apolló Mozi július 6-án este fél 8-kor.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Az olasz-francia koprodukcióban készült film a lázadó művész életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio ekkor a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek derítse ki, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.  

Az biztos, hogy Caravaggio élete és művészete bővelkedik olyan eseményekben, amelyeknek egyértelműen a filmvásznon a helye. A művész szembe ment a társadalmi szokásokkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt, és az akkor nagy hatalmat élvező egyházat is. Vallási témájú képein nem a pátosz, hanem a realizmus köszön vissza és gyakran modelleknek az utca embereit csavargókat, prostituáltakat, tolvajokat választotta, akinek jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.  

A film rendezője Michele Placido, akinek filmjei több díjat is bezsebeltek már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában