Sztárokkal zárul az évad

2023.07.15. 11:30

Kihagyhatatlanok a pécsiek a fővárosi Bartók-napról

A Pannon Filharmonikusok július 22-én a Zeneakadémia nagytermében lép fel világhírű sztárokkal. Július 14-23. között ugyanis Budapest különböző helyszínein mesterkurzusokkal könyvbemutatóval, kamarakoncertekkel, filmvetítéssel zajlik zenei–összművészeti fesztivál (Fesztivál Akadémia Budapest = FAB) és ezzel a fellépéssel zárja le zenei évadát a pécsi zenekar.

Mészáros B. Endre

Sztárokkal zárul az évad

Jutalom - játék - öröm, Fesztivál Akadémia 2023 – Bartók versenyművei a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. Ez a pécsi műsor elnevezése, az pedig nem kis dolog, hogy a pécsi zenerművészek a komolyzene népszerűsítésért vakációjukból áldoznak a felkészüléssel együtt több mint két hetet, hogy olyanokat is megnyerjenek a klasszikus muzsikának, akik ezzel a műfajjal eddig legfeljebb érintőlegesen találkoztak. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a házaspár hegedűművészek, a FAB művészeti vezetői erről így fogalmaznak:  „Születési családunk mellett szoros barátságaink alkotják a tágabb értelemben vett családunkat. Ennek a fesztiválnak pedig a gerincét azok a kitűnő művészek jelentik, akik a muzsikálásra tették fel az életüket és a karrierjük alatt barátsággá nemesedett a szakmai kapcsolatuk. Így inkább jutalom és öröm a közös játék, az együttlét a művészek számára, ez a végeérhetetlen energia átsugárzik a közönségre is.”

A FAB nem pusztán zenei fesztivál. Ezt a világ legjegyzettebb fesztiváljai között számon tartott eseménysorozatot 2016 óta rendezik meg minden évben számos szakmai eseménnyel, mesterkurzussal kiegészítve. Kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások-, műhelymunkák, hangszer- és fotókiállítások, filmvetítések, kurzusok és próbák, matiné koncertek színesítik a programot. Az Alma Mater Zeneakadémián, a fesztivál központján túl  rendhagyó helyszíneket vonnak be, lesz könyvtár-túra nap, többek közt az Európa hajó, a Margit-sziget, a Budapest Music Center, a Liszt

Ferenc Emlékmúzeum is helyszínné válik, egy zártkörű esemény otthonaként pedig a Széchenyi fürdő is.

Ezen a tíz napon Budapestet a világ kamarazenei központjává válik, a Pannon Filharmonikusok pedig a július 22-i koncertjével zárja Refrén évadát a Zeneakadémián. Ugyanakkor a pécsi zenekar bérletsorozataival már OTT VAN a Kodály Központban és a Müpában a következő évadban is, illetve folytatja zenei sorozatát a bécsi Musikvereinben.


 Tíz világhírességgel lépnek fel

A Bartók-napot július 22-én rendezik, melynek zárásaként 19 órakor a Zeneakadémián négy Bartók versenymű hallható, három karmesterrel és három szólistával, valamint a Pannon Filharmonikusokkal. Délelőtt még matinékoncerten A FAB Mesterkurzus diákjainak hangversenye szól, előadás és kerekasztalbeszélgetés is lesz Bartók Béla életéről. A Pannon Filharmonikusok hangversenyén soha nem látott sztárparádé lesz, az 1. hegedűverseny szólistája Vilde Frang norvég hegedűművész, a karmester Kelemen Barnabás. A 2. hegedűverseny szólistája Kelemen Barnabás, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész. A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, a karmester Sunwook Kim. A 3. zongoraversenynél fordul a kocka, a szólista Sunwook Kim, a karmester pedig Maxim Rysanov. A Divertimentót pedig a FAB Kamarazenekar adja elő Andreas Ottensamer vezényletével, a szólamvezetők: Kokas Katalin, Veronique De Raedemaeker (hegedű), Adrienn La Marca (brácsa), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), belépőjegyek online a www.pfz.hu oldalán is elérhetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában