Az egykori kolostorhoz zarándokolnak

2023.07.22. 15:59

Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódva szentmisét is tartanak a pálos kolostor romjainál

Szent Jakab ünnepére vár mindenkit szeretettel a Magyar Pálos Rend az egykori pálos kolostorhoz, a Jakab-hegyre július 23-án, vasárnap.

Wald Kata

Tájékoztatásuk szerint a hagyományos gyalogos zarándoklat 10.15-kor indul a 24-es helyi járat szentkúti végállomásától. Ehhez az időponthoz Kertvárosból, a Fagyöngy utcából 9.24-kor induló 24-es busszal való utazást javasolják, amely 9.50 és 9.55 óra között érkezik az uránvárosi buszvégállomásra, ahonnan rögtön tovább is indul Szentkút felé.
Az ünnepi szentmisét P. Csóka János, a budapesti pálos kolostor házfőnöke mutatja be, a szertartásra várhatóan 12.00 és 12.30 között kerül sor, attól függően, hogy a zarándokok mikor érkeznek a helyszínre.
A hagyományosan Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódó búcsú napján minden évben gyalogos zarándoklat indul a 24-es busz szentkúti végállomásától a Jakab-hegyi pálos romokhoz. A zarándokok rózsafűzért imádkozva, énekelve teszik meg az utat, amelyet a romoknál ünnepi szentmise követ. Szentmise után agapé várja a résztvevőket, amely alkalmat teremt ismerkedésre, az élmények megosztására.
A pálosok pécsi jelenlétének gyökerei 1225 tájára nyúlnak vissza, amikor Bertalan püspök a Mecseken élő remeték számára kolostort építtetett a patacsi birtokán lévő Irugh (Ürög) hegyen, az egykori földvár területén, amelyet Szent Jakab apostol oltalmába ajánlott.
A kolostor régészeti feltárásai és az első romkonzerválási munkák 1976-ban indultak meg, majd 2006-2007-ben újabb feltárásra és helyreállításra került sor. Többször születtek különböző tervek és elképzelések a kolostorromok lefedésére és részletes rekonstrukciójára, valamint az épületben egy látogatóközpont létrehozására, amely bemutatná a Jakab-hegy egyedülálló természeti és történeti értékeit, ám ezek nem valósultak meg.
Az 1970–80-as években Csonka Ferenc kővágószőlősi plébános élesztette újjá a pálos szerzetesek emlékére a Jakab-hegyi búcsúkat Szent Jakab apostol július 25-i ünnepén, amelyeket ma már a Pálos rend szervezésében ünnepelnek meg a hegyre zarándokló hívek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!