Lehet jelentkezni

2023.08.23. 13:20

A kiállítás képeinél tartanak különleges jógaórát

Mohay Réka

Nem mindennapi kezdeményezés indult a Modern Magyar Képtárban. A Másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916-1936) című kiállítás termeiben női jóga foglalkozásokat indítottak.

– A képzőművészet és a jóga egészségre gyakorolt hatása bizonyított, ezért szeretnénk a kettőt egészen konkrétan összekapcsolni. Apró Kata jógaoktató lesz a különleges vendégünk, aki a kiállításon női jógát tart

 – írja a Janus Pannonius Múzeum.

A nyár folyamán már két foglalkozásra került sor, az utolsó alkalom augusztus 28-án lesz, 18.00-19.30-ig. A részvételi szándékot az [email protected] email címen kell jelezni.

A kiállított alkotók közül Járitz Józsa is foglalkozott jógával, illetve női aktfestéssel.

– A tánc számára, ahogy a festészet is, olyan médium, amelyen keresztül lehetséges az univerzum titkainak megtapasztalása. A mozgásművészet egyik lényege éppen a női test felszabadítása volt, de az öncélú testmozgáson túl spirituális tartalmak megélését is szolgálta. Járitz Józsa a Dalcroze módszert nemcsak elsajátította, de más elemekkel is gazdagította, itthon az elsők között foglalkozott jógával

 – olvasható a múzeum által idézett Kopócsi Anna művészettörténész Új Nyolcak című kötetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában