A Ceflute csapata Phoenix-ben járt

2023.08.23. 11:00

A pécsi szabadalom a tengerentúlon is sikert aratott

Júniusban már beszámoltunk a Pécsen született zeneipari újításról, amelyet Lakat Zoltán fuvolaművész-zenepedagógus és Horváth Tamás gépészmérnök alkottak meg. Az új fuvolafej (pontosabban hangolódugó) könnyedebb és szebb játékot tesz lehetővé a fuvolán. Az elmúlt hetekben újabb mérföldkőhöz érkeztek az innovátorok, a Ceflute névvel ellátott szabadalom ötletgazdái.

Mohay Réka

Fotó: L. Z.

A legnagyobb fuvolás rendezvény, az évente változó városokban megrendezett NFA (National Flute Association) kongresszus idén az  egyesült államokbeli Phoenixben zajlott. A rangos eseményen a Ceflute csapat is képviseltette magát, hogy bemutassák a találmányt a világ zenei közösségének. Rekkenő hőségben ért a helyszínre Lakat Zoltán feltaláló, Dömösi Tamás kamaraművész és tesztelő, illetve Simara Rudolf menedzser. Az esemény több mint 4000 résztvevővel zajlott.

– A kongresszuson 12 fuvolagyár, több fuvolafej készítő cég és még sokféle egyéb kiállító is szerepelt. Számunkra ez volt a világpremier!

 – mondta lapunknak Lakat Zoltán.

– Sokan voltak kíváncsiak a találmányunkra: a bemutató során a Yamaha, Muramatsu és Sankyo gyár munkatársai is kipróbálták a fuvolafejet, valamint Robert Dick, a glisszando fuvolafej feltalálója is érdeklődött iránta. Dr. Tadeu Coelho, amerikai fuvolaprofesszor a találmányt annyira jó minőségűnek találta, hogy nem csak elismerő szavakkal dicsérte, hanem azonnal vásárolt is, és további együttműködés lehetőségét említette. Olasz, osztrák és amerikai fuvolaművészek is beszereztek az új fuvolafejből 

– folytatta a feltaláló.

Az eseményen való részvétel további sikereket hozott a csapatnak. A szervezők ugyanis rögtön a helyszínen meghívták őket a következő évi kongresszusra is, ami 2024-ben San Antonióban lesz megrendezve augusztus 1. és 4. között.

– Igen sikeres volt számunkra az NFA Phoenix kongresszus, hiszen a világ elitjeinek elismerő szavai, és az azonnali vásárlások (ami nem jellemző ilyen rendezvényeken), valamint a jövő évre szóló meghívás is ezt igazolják

 – összegezte az eredményeket Lakat Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!