Beharangozó

2023.08.02. 14:40

Bőköz Fesztivál: jön Presser, Karácsony és a Csík zenekar

Az ormánsági VIII. Bőköz Fesztivált hagyományosan augusztus 17. és 20. között rendezik meg Baranya vármegye négy falujában. Az ingyenes összművészeti rendezvénynek továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt – olvasóható a szervezők portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

A nyolcadik fesztiválon - a helyi kulturális értékek felvonultatása mellett - színes programokkal, műfaji sokszínűséggel, zenével, tánccal, folklórral, színházi előadásokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel, képzőművészeti tárlatokkal, gazdag gasztronómiai kínálattal várják a szervezők a közönséget.

A szaporcai Hétöles Tó színpadon fellép Presser Gábor, Karácsony János és a Csík zenekar a Dal a miénk 2.0 koncerttel, ikonikus LGT-dalokkal. Érkezik a Budapest Jazz Orchestra Náray Erikával, Koós Rékával és Papp Attilával. Idén újra a településen rendezik meg az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a fesztivál alatt. Az Eperfa Tájházban a négy nap alatt a folklór jegyében számtalan színes előadás tekinthető meg a néptánc, az ormánsági hagyományőrzés, a népi kultúra, játékok, kézművesség értékeinek bemutatásával. Templomi koncerteket tart Kuzsner Péter orgonaművész, Az Ős-Dráva Látogatóközpontban ismerkedés a gyógynövényekkel, tárlatvezetés, kerékpártúra, a legkisebbeket gyereksarok és népi, természetismereti játékok várják a rendezvény ideje alatt.

A kémesi művelődési házban két népszerű színész legendás előadása látható. Mikó István a Svejk vagyok! produkcióval érkezik, Besenczi Árpád pedig A helység kalapácsa művet adja elő. A Forrás Színház igazi családi színházi élményt kínál a Lúdas Matyi című mesejátékkal. Az Ormánság Színpadon pedig fellép a Cinema Sense zenekar, a Khelipeske Rom táncegyüttes, Benedekffy Katalin énekművész, a Grapa Live Trió, Laura Lola és a Gypsyndrome, Gájer Bálint és zenekara, valamint érkezik Boka Gábor gyermekműsorral. A településen több helyszínen kiállítások, tárlatok, bemutatók láthatók.

Tésenfán Pál Zsolt Kultúrkertjében Buch Tibor és zenekara, a Kanizsa Csillagai zenekar, a Grappa Live Trió muzsikál, és ide is érkezik Boka Gábor gyermekműsora. A HP udvarban ormánsági szőttesekből nyílik kiállítás, és láthatók Szatyor Győzőnek, a népművészet mesterének a munkái. A református templomban Varga Gábor zongoraművész Improvizációk magyar népzenére címmel ad koncertet.

Drávacsehiben a Levendula Szárító Színpadon látható a Harka Táncegyüttes, Simon Bogi színművész műsora. Tartanak rockzenei nosztalgia koncertet, lesz utcabál. Ismét megrendezik a Drávacsehiből elszármazottak találkozóját. A Rom kocsmában is megtekinthető Besenczi Árpád előadása, A helység kalapácsa. Akinek kedve támad, az most elindulhat felfedezni az ország legnagyobb szalmalabirintusát és megtekintheti Németh László kerámiagyűjteményét is. Vasárnap pedig az Ős-réten a lovassport szerelmesei szurkolhatnak a Kettesfogathajtó Országos Bajnokság versenyzőinek.

A VIII. Bőköz Fesztivál fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, aki augusztus 18-án, pénteken 11 órakor nyitja meg a rendezvényt. Örökös tiszteletbeli fővédnök, Prof. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató. A védnökök: dr. Hoppál Péter miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában