Orgonák Éjszakája

2023.08.01. 11:30

Egy nap nyolc baranyai helyszínen hallhatjuk a hangszerek királynőjét

A hagyományoknak megfelelően jön az Orgonák Hónapja Pécsett. A hangszerek királynőjének első nagy napja augusztus 5-én lesz.

Mészáros B. Endre

Fotó: Bujdos Tibor

Ezen a hétvégén, szombaton zajlik Pécsett és Baranyában több helyszínen az Orgonák éjszakája. Elsőként két ingyenes hangversenyre hívnánk fel a figyelmet. Ekkor az új pécsi vásárcsarnokban dalos orgonakoncertet ad délelőtt 9 órától Balatoni Sándor orgonaművész és Balatoni-Schultz Jennyfer, többek között Donizetti-, Suppé-, Bartók- és Leoncavallo-művekből. Ennek az összeállításnak az a címe, hogy Táncol-dalol a Borgona és miniturné keretében végigfut az egész vármegyében: a nap során előadják Harkányban, Orfűn, Beremenden és Villányban is. 

Ugyancsak ingyenesen 19.15 órától a Pálos Szent Imre Templom és Lelki Központban Az Orgona, mint Zenekar címmel következik hangverseny többek között Bach-, Vivaldi-, és Haydn-darabokból Radnai Tamás orgonaművész és Vida Lóránt harsonaművész játékával. 

Emellett fizetős hangversenyeken is felcsendül augusztus 5-én sokfelé az orgonaszó. A Zsolnay Negyedben 11 órától Urbanics Tamás és Weisz Máté szólaltatja meg a hangszert, Milosákovics Hanna pedig fuvolázik (Brahms-, Scarlatti- és Bach-művek is műsoron lesznek), majd délután 17 órakor ugyanez a trió a Planetáriumban zenél. 

A nap csúcskoncertje pedig este 20 órától a Kodály Központban hallható, ahová Illényi Katica hegedűn, Verbaly Zsolt orgonán, Bundzik Steve pedig zongorán hozza el Hollywood fényeit. Szó szerint, mert itt a klasszikus kompozíciók, Ave Máriák mellett olyan filmslágerek is előkerülnek, mint a Schindler listája főzenéje, a Volt egyszer egy vadnyugat Morricone kompozíciói, vagy a Moon river muzsikája, továbbá Astor Piazzola Libertangója és Edit Piaftól is előkerül egy legendás nóta. Ugyancsak az Orgonák éjszakája fesztivál keretében, de már augusztus 11-én 20 órakor Belcanto énekestet ad egy dalos házaspár, Bognár Szabolcs bariton és Laczák Boglárka mezzoszoprán, orgonán játszik Silvio Celeghin. Ezt a programot a Pécsi Bazilikában hallhatjuk, s többek között Verdi Nabuccójából, Traviátájából szól ária, de Vivalditól és Mendelssohntól is bemutatnak közkedvelt műveket. 

A Szférák zenéje szól augusztus 18-án 20 órakor ugyancsak a Pécsi Bazilikában, amikor a Püspökvári Zenés Esték záróblokkja következik Szotyori-Nagy Gábor orgonaművész és Nagy Viktor szaxofonos jazz­improvizációival. 

Az augusztusi pécsi Orgonapont sorozat záróeseménye pedig augusztus 25-én következik 20 órakor, amikor a Fényesség gyúljon! címmel a Bazilikában Szirtes Edina Mókus énekel Kővári Péter orgonajátékára. Ebben a különleges zenei csomagban Grieg-, Rachmaninov-darabok, Szirtes Edina Mókus saját szerzeményei, valamint József Attila- és Weöres Sándor-versekre írt dallamai lesznek hallhatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában