Friss baklava

2023.09.09. 11:00

Megidézik a balkáni hangulatot a ligetben

Szeptember 29-én Balkánkert a Balokányban címmel különleges napot tartanak.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: murotelli

A rendezvény keretében a balkáni hangulatot, a balkáni népek kultúráját, művészetét, zenevilágát, sportvilágát, a balkáni népek mentalitását, a Balkánon élő magyar és más kisebbségek helyzetét szeretnék bemutatni, megismertetni és közelebb hozni a nagyközönséghez.

A Balokány-ligetért Egyesület, a Liget Bisztró és Gyermán István a Balkánkert részéről arról tájékoztatott, hogy szeptember 29-én 17 órakor mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára által készített „50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolata – Képek és történetek a testvérvárosi múltból” kiállítás a Balokányban, amelyet dr. Gőzsy Zoltán MNL BaVL-igazgató, PTE BTK TTI egyetemi docens nyit meg. Ehhez kapcsolódik dr. Varga Szabolcs történész „Egymásra utalva: Osijek és Pécs/ Eszék i Pečuh” című előadása.
Az eseményen részt vesz dr. Lehoczki-Samardžić Anna, az Eszéki Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, tanszékvezető, az MTA Glotta Nyelvi Intézet vezetője is, aki előadást tart a horvátországi magyarság helyzetéről. Az előadás után kötetlen beszélgetésre invitálják a résztvevőket, miközben felvonulnak a zenekarok, akik élő zenei előadással fogják színesíteni a rendezvény hangulatát.
Délután kettőtől vendég lesz Téczeli Péter, akinek különös hobbijai vannak. Hagyományőrző csapat tagja, azon belül a Sárkánykör Tűzzsonglőr Csapattal középkori tábori életet képesek megjeleníteni, illetve harci bemutatót tartani. Kitelepülős, vándor kovácsműhellyel járja a vidéket, hogy a mesterséget minél több fórumon azért, hogy átadja és tovább gyűjtse az ehhez kapcsolódó tudást.
Az est folyamán vendégek az AquaVitaeGyerman pálinkákat és báránypörköltet kóstolhatnak, majd a frissen készült baklavák illatába burkolózva dúdolgathatják az ismert zenei ritmusokat. Az estét fergeteges bulival zárják, ahol a balkáni dallamok hangulatát fogják felidézni azzal a céllal, hogy az est végéig minden vendégünk fülébe belebújjon egy adott balkáni dallam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában