A főrabbival beszélgettünk

2023.09.15. 07:00

Őszi zsidó ünnepek: tiszta lappal kezdik a lelki utazást

Belénk kódolt emberi vágy, hogy „tiszta lappal” indíthassunk – többek között e gondolat kerül a zsidóság őszi ünnepeinek középpontjába, amelyekre a Pécsi Zsidó Hitközségben is készülnek. A mély jelentéstartalommal bíró napokról Schönberger András főrabbival beszélgettünk.

Mohay Réka

Fotó: M. R.

Az ünnepek sorát idén a szeptember 15-re eső rós hasaná, a kürtharsogás napja nyitja.

Rós hasaná: az új esztendő kezdetét is jelzi

Az ekkor megfújt kosszarv kürt, a sófár emlékeztet Ábrahám és Izsák jelenetére, amikor a Teremtő egy kost küldött áldozat bemutatására, ezzel fejezve ki az ókori Keleten jellemző emberáldozat elutasítását. A hagyomány alapján ebből lett az első sófár. Ekkor ünneplik a zsidó új esztendő kezdetét is. A rós hasaná egy elnevezése jom hadín, az ítélet napja, amikor a Teremtő, az előtte nyájként elvonuló emberiséget megítéli tettei alapján, ennek szimbolikus megjelenítését az alábbi módon ragadják meg:

– Három égi könyv nyílik ki ilyenkor. Van, aki azonnal az élet, más a halál könyvébe kerül, illetve van a többség, a „közepesek”, akik még bárhova kerülhetnek. Ezért ilyenkor bocsánatért imádkozunk és bűnvallomást teszünk

 – mondta el Schönberger András.

A rós hasaná köszöntő szertartására a pécsi zsinagógában, szeptember 15-én, pénteken 18:30-kor kerül sor, ezt a hitközség imatermében szombaton és vasárnap reggel fél kilenckor folytatja imádság.

Jom hakippurim: bűnbánat és engesztelés napja

A jom hakippurim, az egyik legfontosabb ünnep, az engesztelés napja. Egykor ez volt az egyetlen nap, amikor a főpap beléphetett a  szentek szentjébe, az ókori jeruzsálemi templom legbelső szentélyébe engesztelő áldozatot bemutatni maga és az egész nép nevében.

– Az ünnep során hitünk szerint „tiszta lapot” kapunk az Örökkévalótól bűneink, be nem tartott fogadalmaink alól. Már az ünnepet megelőző időszakot is az önvizsgálat jellemzi, hiszen szükséges, hogy tisztában legyünk vétkeinkkel ahhoz, hogy megbocsátásért imádkozzunk. Ha embertársaink közül valakit megbántottunk, bocsánatot kell kérnünk tőlük is. Ha nyilvánosan vétkeztünk valaki ellen, tőle legalább három fő előtt kell ezt megtenni

 – mondta el Schönberger András. Központi fogalom itt a tsuvá, a megtérés, amely valójában az egész éves imádság lelkületében meg kell, hogy jelenjen.

A jom hakippurimet köszöntő szertartást nevezik kól nidrének.

– Az itt elhangzó, csodálatos dallamú imádságban esik szó a meggondolatlanul tett vallási fogadalmak alóli feloldozásról. Gyarló emberek vagyunk, gyakran teszünk a Teremtőnek ígéreteket, amelyeket nem tudunk megtartani. Ekkor felszabadulunk ezek súlya alól

 – mondta el a főrabbi.

A kól nidré ünneplésére a pécsi zsinagógában szeptember 24-én, vasárnap este 18 órától kerül sor.

Szukkót: hálás szív, öröm és mulandóság

A hétnapos szukkót szeptember 29 estéjén érkezik el, amely a hagyomány szerint sátoros ünnep volt, s hét napig tart. A mögöttes lelkület összetett mivoltát mutatja, hogy bár az aratás gyümölcsei feletti örömöt ragadja meg, ünnepi olvasmánya a Prédikátor könyve, mely a földi értékek mulandóságára hívja fel a figyelmet. A szukkót hetedik, zárónapja a hósáná rábá, a nagy hálaadás ideje, amelyen körmenettel, hétszer járják körbe a templomot. Ez az utolsó nap az ünnep során a megtérésre.

Smini áceret és a Tóra örömünnepe zárja a sort

Az ünnnepkört a smini áceret és szimchát torá, a Tóra örömünnepe zárja, melyek Izraelen kívül két egymást követő napra esnek, Izraelben azonban egy napon, hosáná rábát követően tartják.

– Ekkor befejezzük a Tóra olvasásának egyéves ciklusát és újra is kezdjük, a Teremtés könyvének az első fejezetével, utalva a Tóra tanulmányozásának állandó körforgására

 – összegzett a főrabbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában