Takarítottak, gazoltak, gereblyéztek

2023.08.31. 14:00

A pécsi izraelita nyughelyen végeztek önkéntes munkát a Lauder Javne diákjai (galéria)

Diákcsoport járt a pécsi izraelita temetőben, hogy segítsenek rendbe tenni a kegyeleti helyszínt. A fővárosi Lauder Javne Iskola hetedikesei lelkesen gazoltak és takarítottak, hogy minél szebb állapotban hagyják a Szív utcai nyughelyet, illetve a Holokauszt-emlékművet is megtekintették.

Mohay Réka

Évente általában két csapatépítő kirándulásra kerül sor a Lauder Javne Iskola osztályaiban, amelyek során törekednek arra, hogy a közösség érdekében is végezzenek valamilyen szolgálatot – a zsidó vallásban meghatározó „mic­va”, a jótékonyság és közösségi szolgálat parancsa jegyében. Ennek fontosságát már fiatalon szeretnék átadni az oktatók, nevelők az intézményben tanuló gyerekeknek. 

Idén a hetedikes „Pisztácia” osztály Pásztor Nóra és Laufer Péter osztályfőnökök vezetésével Pécsre látogatott, ahol a gyerekek a hagyományos osztálykirándulás elemei mellett megismerkedtek a pécsi zsinagógával, a belvárosban elhelyezett botlatókövekkel, valamint az izraelita temetővel is, ahol különféle munkálatokat végeztek a hitközség segítése érdekében.

A gyermekek gazoltak, gereblyéztek, illetve a ravatalozóban is kitakarítottak. Az egyik lelkesen gazoló kisdiák elmesélte, ő már több „Kibuci Bucik” táboron is részt vett az iskola szervezésében, amelyek célja kifejezetten a zsidó temetők rendbetétele. A 2023-ban húszéves kezdeményezés során az idei nyáron Siófokra látogattak el a táborozók, ahol az egy hét alatt igen látványos munkát végeztek a temetőben. Ezt megelőzően pedig Szentkirályszabadján segítették a tisztogatást. 

A Pécsre érkező diákok láthatták a Forbát Alfréd által tervezett Holokauszt-emlékművet is, amelynél minden július elején megemlékezést tart a Pécsi Zsidó Hitközség a tragikus sorsú elhunytak tiszteletére. „Pécs város maradék zsidósága siratja négyezer elhurcolt testvérét – 1940–1945”, áll a világos kövekből épült falon. Ez az akkori izraelita lakosság közel kilencven százalékát jelentette, ami azt is megmagyarázza, miért van egyre kevesebb látogató, aki gondozza a sírhelyeket.

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője nekünk is megmutatott néhány különleges sírhelyet és építményt, például az egyik Zsolnay-féle pirogránitból készült emléket, illetve Perls Ármin, az egyetlen itt nyugvó rabbi sírhelyét, aki egy kiemelt műveltségű, tudós tanító volt. Perls igazi világjáró volt, ugyanis 1853-ban Nagykárolyban született, majd Nagyváradon és Berlinben is élt, ahol teológiát és keleti nyelveket tanult. Bölcselet-doktori és lelkészi oklevelet szerzett, majd a kassai hitközségnél szolgált, aztán Kecskemétre került, innen érkezett Pécsre 1889-ben. 

A pécsi izraelita temetőben tiszteletünket róhattuk le Mitzki Ervin, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztőjének sírjánál is, illetve felfigyeltünk a Forbát család nyughelyére is. 

A helyszínen rengeteg gazt, lehullott ágat és levelet takarítottak össze a Lauder Javne Iskola diákjai, akik korukat meghaladó komolysággal és tisztelettel, elkötelezettséggel vetették bele magukat a közösség szolgálatához hozzájáruló tevékenységbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!