Új jazzlemezeket hoznak

2023.09.13. 07:00

Pazar sorozatban érkeznek a jubiláló kiemelkedő hazai együttesek a Metronómba

A Metronóm Jazz Klub e héten indítja az évadot a Zsolnay Negyedben, és jó szokásához híven minden hónapban hoz az E78-ba vagy a Pirogránit udvarra egy nívós jazzprodukciót. Közismert pécsi születésű művész, Bágyi Balázs dobos és New Quartetje lesz az első fellépő 14-én 20 órától.

Mészáros B. Endre

Forrás: MW

Még a Covid előtt történt, hogy Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke és Horváth Krisztián pécsi középiskolai énektanár gyerekeknek adott improvizációs jazzműsort ismert dallamocskákból a Filharmónia régiót járó ifjúsági bérletein. Ekkor nyilatkozott úgy lapunknak a pécsi származású, nemzetközi hírű jazzdobos, hogy minden esztendőben nagyon ügyel rá, hogy évente legalább egyszer visszatérjen a szülővárosába megmutatni, éppen hol tart a pályán. Úgy összegzett, hogy soha nem fog elszakadni Pécstől, hiszen itt élnek a szülei, a testvérei, a teljes rokonsága. Ekkor mondta azt is, hogy a jazznek szélesedik a tábora, ám a közönsége folyamatosan öregszik, s ezen igyekszik a Magyar Jazz Szövetség berkein belül új módszerekkel változtatni.  

Bágyi Balázs most visszatér Pécsre, hozza a legfrissebb számvetést, s van miről beszámolnia. Tíz év után e hónap elején ugyanis továbbadta az elnöki stafétabotot, a napokban pedig itthon ünnepli 50 éves születésnapját. De zenei vonalon is történtek érdekességek.

Nemcsak a dobos jubilál, zenekara, a New Quartet is, mely idén 10 esztendős: ebből az alkalomból vadonatúj Decade című lemezüket mutatják be. Az együttesről nem árt tudni, a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselőiből áll, a Hollandiában végzett Soso Lakatos Sándor szaxofonozik, a klasszikus zenén nevelkedett, Junior Príma díjas zongorista Oláh Dezső a billentyűs, nemzetközi szinten is keresett a bőgős Oláh Péter, s bejárták az utóbbi években koncertturnékkal a fél világot. Akusztikus kortárs jazzt játszanak, miközben elnyerték az Év zenekara címet a JazzMa.hu közönségszavazásán.

De érdemes lesz ezt követően is figyelni a Metronóm Jazz Klub programját, mert október 5-én a Pintér Zoltán Trio & Fekete-Kovács Kornél következik. Ugyancsak új lemezüket hozzák az ország legjobb jazztrombitásával, mely csak az év végén fog megjelenni Standards Forever címmel. A trió egyébként így áll fel: Pintér Zoltán – zongora, Orbán György – nagybőgő, Balázs Elemér – dob.

November 9-én a többéves francia és amerikai  koncerttapasztalatokkal rendelkező szaxofonos Bacsó Kristóf érkezik a Triaddal. Itt is erős a pécsi szál, hiszen a szaxis pályája szorosan kapcsolódik a híres pécsi jazzgitáros, Gadó Gábor munkásságához. A formáció ugyancsak kereken 10 esztendős, és kaptak már itthon Év Jazzalbuma címet.

December 7-én pedig a 30 éves Fusio Group lesz a klub vendége, természetesen ugyancsak jubileumi lemezbemutató koncerttel. A fúziós progresszív stílusú, saját zenét játszó zenekar vezetője Szendőfi Péter, és elnyerték ugyancsak az Év Jazzegyüttese címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!