Nimród-fanfár

2023.09.25. 20:00

Saját szerzeménnyel indul a németországi Eb-n a Baranya Vadászkürt Együttes

Vadászkürt Európa-bajnokságot rendeznek a német fegyvergyártás egyik fellegvárának számító Suhl városában október 6. és 8. között. A megmérettetésre a Baranya Vadászkürt Együttes tizenhat fős csapata a többi között egy saját szerzeménnyel, a Nimród-fanfár című zeneművel is készül – tudta meg lapunk az együttes alapító-vezetőjétől.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer L.

Agyaki Gábor, aki egyúttal az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei elnöke is, a Dunántúli Naplónak felidézte, hogy az 1994-ben alapított együttesük Magyarországon hosszú ideig az első olyan formáció volt, amelynek akkori elsősorban hivatásos vadász tagjai úgynevezett B-hangolású natúr kürtökön játszottak vadászkürt szignálokat.

Mint kiemelte, alapítóként akkor nem is gondolta volna, hogy a magyar vadásztársadalomnak erre a fajta kultúrára ekkora szüksége van. A fellépések szinte egymást érték, és közben a magyar zöldkalaposok társadalma végig a tenyerén hordozta a formációt, mintegy tíz évig kizárólag egyedül voltak a magyarországi porondon.

Nem sokkal később – fűzte hozzá – elindították az első vadászkürtös tanfolyamokat, amelyek helyszíne mintegy tizenöt éven keresztül Kövestető volt. Oda az ország minden szegletéből érkeztek kürtösök tanulni, jobbára hivatásos vadászok, majd később pedig gyerekek számára szerveztek elsősorban nyári táborokat – mesélte Agyaki Gábor megjegyezve, hogy ennek immár huszonöt éve.

A mostani Európa-bajnokságra készülő csapat egy része, annak idején a éppen ezekben a gyermektáborokban ismerkedett meg a kürtöléssel és a vadászati kultúrával – mondta. Az együttes vezetője kitért rá: a Suhlba készülő zenekarban szép számban képviseltetik magukat a hölgyek, aminek oka, hogy egyre több kis- és fiatal lány is élénken érdeklődik a vadászkürtölés iránt.

A megmérettetésre kötelező darabok betanulását is előírták a verseny szervezői, azonban a baranyai társaság egy saját zeneművet is előad, mégpedig a Vida Lóránt, az együttes zenei vezetője és komponistája által szerzett Nimród-fanfárt.

Agyaki Gábor beszámolt arról is, hogy lassan harmincéves működésük alatt számtalan Európa-bajnokságot nyertek, arany minősítést hoztak el a többi között Ausztriából, Németországból és Franciaországból is. Négy éve a Vadászati Kulturális Egyesület a Hubertus-kereszt gyémánt fokozatával tüntette ki az együttest – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!