Programokkal várnak

2023.09.28. 07:00

Újra kinyitja kapuit a Balkán felé a Balokány Liget

A Balkánkert egy olyan programsorozat, amelynek az első állomása a Balokány Ligetbe vezet, ahol szeptember 29-én a Balkánkert a Balokányban rendezvényt tartják – mondta a programsorozat megálmodója, Gyermán István a pécsi villamosnál.

Zsigmond József

Az első rendezvényen 17 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára által készített „50 éves Pécs–Eszék testvérvárosi kapcsolata” kiállítása lesz megtekinthető, melyet Gőzsy Zoltán, a levéltár igazgatója nyit meg. Szorosan kapcsolódik Varga Szabolcs történész beszélgetése, „Egymásra utalva: Osijek és Pécs/Eszék i Pečuh”. 

Az eseményen részt vesz Lehoczki-Samardžić Anna, az Eszéki Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, tanszékvezető, az MTA Glotta Nyelvi Intézet vezetője is, aki a horvátországi magyarság helyzetéről osztja meg tapasztalatát. 

Az est folyamán az Aqua Vitae Gyerman pálinkáit és pörköltet, baklavát kóstolhatunk, majd az est balkán bulival zárul, ahol a talpalávalót a PTE Brass Band húzza. 

 

Meglepetésvendég is lesz, Téczeli Péter, akinek különleges hobbijai vannak: hagyományőrző csapat tagja, a terv szerint a Sárkánykör Tűzzsonglőr Csapattal középkori tábori élet-, illetve harci bemutatót tart. A rendezvényen részt vesz még az eszéki magyar főkonzul és a pécsi horvát konzuli tanácsos is.

– Készült egy kötet, a Baranya vármegye gasztronómiája című könyv, amiben Hosszúhetény és környéke is bemutatkozott. A kötet megalkotásában részt vettek a Balokány-ligetért Egyesület munkatársai. Az egyesület még a nyáron megkeresett, hogy jó lenne, ha a kapcsolatunk nem a könyvvel érne véget, így született meg a Balkánkert rendezvénysorozat ötlete 

– mesélt a kezdetekről Gyermán István, aki hozzátette, hogy a rendezvény nemcsak pálinkáról, pörköltről szól majd, hanem beszélgetésekre is sor kerül, amelyeken szó lesz sportról, kultúráról, gazdaságról, politikáról. 

– Az embereknek van egy balkáni előítélete, mi ezt próbáljuk ledönteni – tette hozzá Gyermán István, aki egy kis vajdasági városból került Hosszúheténybe.

Októberben két rendezvényt tartanak a Balokányban. Grillnapot, és egy másik rendezvénysorozat is kezdetét veszi, amelyen a környező települések mutatkoznak be. Az első főszereplő Hosszúhetény lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában