Bordalnok Énekverseny

2023.10.05. 14:00

A férfiak műfajában is kiemelkedett Schultz Jennyfer

Első alkalommal rendezték meg a Bordalnok Énekversenyt Pécsen a jubileumi Európai Bordalfesztivál részeként szeptemberben. A megmérettetésen opera kategóriában első helyezést ért el Schultz Jennyfer énekművész.

Czeczon Enikő

Forrás: Hetesko Studio

Ez a Magyarországon egyedülálló énekverseny a 18-30 év közötti énekes tehetségek felfedezését, szakmai támogatását, a bordalkultúra értékeinek gyarapítását tűzte ki célul.

– Számomra ez egy nagyszerű lehetőség volt. Nagy motivációt jelentett az, hogy női bordalok alig vannak, inkább a férfiak műfaja ez, de engem ez nem zavart. Hosszasan kerestem, hogy felkutassam az én hangfajomra írott bordalokat. A másik fő motivációm az volt, hogy a győztes felléphet a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal és Miklósa Erika vagy Horváth István operaénekessel. Ez egy nagyon megtisztelő lehetőség

 – mesélte Schultz Jennyfer.

A keresésnek végül meg lett az eredménye, és a választás egy Verdi operában szereplő pohárköszöntőre esett, amelyet Lady Macbeth énekel, valamint Suppé: A szép Galathea operettjéből választott egy áriát a művésznő.

A megmérettetés első fordulójában egy hanganyagot kellett beküldeni a versenyre, a szervezők pedig ez alapján választották ki azokat, akik megmutathatják tehetségüket a döntőben. Az opera kategóriában Jennyfer egyedüli nőként szerepelt a hat döntős között.

– Maga a versenyzés nem volt újdonság számomra, többször is megmérettettem már magam, legutóbb a Danubia Talents nemzetközi énekversenyen, amelyet szintén megnyertem  – mesélt érzéseiről Schultz Jennyfer. – Természetesen amikor a backstage-ben vártam, hogy sorra kerüljek, újra elfogott az izgatottság. Úgy éreztem magam, mint az egyetemi időkben, amikor énekvizsgára várakoztunk ugyanitt. Mondhatni ez egy kellemesen nosztalgikus izgalom volt számomra

Beszélgetésünk elején szó esett arról, hogy a bordal inkább egy férfiak által énekelt műfaj, az énekművésznő viszont előadásával elnyerte az első helyezést, amelyről így nyilatkozott:

– Megtisztelő érzés, hogy – férfiak között egyedüli nőként – végül én nyerhettem meg ezt a kategóriát. A zsűri több szempontot is figyelembe vett az értékeléskor, többek között a repertoárválasztást és annak művészi, énektechnikai megvalósítását is. Nagyon örülök, hogy ezek szerint sikerült minden szempontnak eleget tennem.

A zsűriben volt Lakner Tamás is, akivel már évek óta együtt dolgozik az énekművész az egyetemi kórusban, akárcsak több más versenyző.

– Lakner Tamás a zenén keresztül átadja az együtt muzsikálás és egymásra figyelés igazi érzését. Nagyon kritikusan hallgat mindenkit, így kimondottan jólesik, hogy ezek szerint ő is úgy gondolta, hogy megérdemeltem ezt a helyezést. Nekem fontos az ő szakmai véleménye

 – hangsúlyozta.

Az Európai Bordalfesztiválok legfőbb célja immáron 30 éve a bordalok és a borhoz köthető népzene ápolása és megismertetése a különböző kultúrák között, aminek eredményét minden év szeptemberében tömegek élvezhetik a patinás pécsi és villányi helyszíneken.

Forrás: Hetesko Studio
Forrás: Hetesko Studio

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában