Ingyenes vetítés

2023.10.30. 10:30

A német férfi otthonra talált a Mecsek lábánál

A pécsi Uránia Mozi ingyenes vetítésen mutatja be Udo Pörschke Egy frankföldi polkázni tanul című dokumentumfilmjét október 30-án délután 6 órakor.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: bbernard

Udo Pörschke Bambergből érkezik Dél-Magyarországra néhány évre. Itt tartózkodása idején megismerkedik egykori német betelepülők leszármazottjaival, akiknek elődei nagyrészt frank és hesseni származásúak, akik még mindig őrzik a régi német hagyományaikat, szokásaikat és nyelvjárásaikat, amelyek egy része Németországban már elveszett.

A német férfi barátokra lel a magyarországi németek között, egyre többet tud meg történelmükről, és második otthonra lel a Mecsek lábánál. Mindezek miatt elhatározza, hogy megörökíti élményeit a jövő nemzedékei számára. Egy magyarországi német barátjával nyakukba veszik az országot. Utuk során beszélgetnek parlamenti politikusokkal, ellátogatnak a Magyarországi Német Színház egyik próbájára, végzős diákokkal beszélgetnek egy német nemzetiségi iskolában és eszmét cserélnek nemzetiségi közösségük kilátásairól, fociznak a német kisebbségi focicsapat egyik labdarúgójával, felkeresik a második világháború utáni elűzés egyik áldozatát, és barátokkal beszélgetnek a nyelv és a szokások átörökítésének lehetőségeiről és nehézségeiről.

A dokumentumfilm felvázolja egy jól beilleszkedett magyarországi német közösség képét annak viharos múltjával, de a nemzetiség jövőjére vonatkozó kérdéseket is feszeget. 

A magyarországi németek jelenéről szól az alkotás, amely egy németországi filmkészítő saját tapasztalatait mutatja be - a forgatások főként Tolnában és Baranyában zajlottak. 

A film bemutatását a Pécsi Nemzetiségi Tanács anyagilag támogatja, ennek köszönhető, hogy a közönség számára a produkció megtekintése ingyenes.

A ma 18 órakor kezdődő filmbemutatón köszöntőt mond Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, valamint Udo Pörschke, a film rendezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!