Király utca 1.

2023.10.30. 17:50

Felavatták az igaz múltra emlékeztető Zsolnay-emléktáblát

Mostantól új emléktábla emlékezteti a Király utca 1. szám előtt elhaladókat arra, hogy az illusztris épületet Zsolnay Vilmos (1828–1900), keramikusművész, nagyiparos építtette 1860-ban, és ott a Dunántúl legnagyobb áruházát, a Bazárt működtette. Az avatást hétfőn kora délután tartották.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, a nagyiparos ükunokája az eseményen mondott köszöntőjében sorra vette, hogy mi indokolta számukra a táblaállítás igényét. Szavai szerint kiderült, hogy felnevelkedő fiatalok és kevésbé fiatalok is igen kevesen írják helyesen a Zsolnay nevet és alig tudnak valamit az útjukat szegélyező épületekről.

„Azért vagyunk itt, hogy (…) elhelyezzük az igaz múltra emlékeztető táblát” – hangsúlyozta a Zsolnay örökös, akinek megfogalmazása szerint kollektív hálátlanság jellemzi a város hozzáállását a tartós világhírt elért Zsolnay Vilmos és családja emlékezetéhez. Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia ennek jegyében felvetetette, hogy a jelenleg Nick-udvarként ismert fedett átjáró is visszakaphatná eredeti nevét, a Zsolnay-passzázst.

A samottos kerámia alapú, a pécsi öt tornyot ötfajta eozinmázzal megjelenítő emléktáblára az alábbi felirat kerül: „E házat Zsolnay Vilmos még kereskedőként építtette 1860-ban. A Dunántúl legnagyobb áruházát üzemeltette benne Bazár néven. Itt élt családjával 1872-ig”.

Hírportálunk korábban megírta, hogy az emléktáblát a baloldali vezetésű pécsi önkormányzat nem érezte szükségesnek anyagilag is támogatni, helyette csupán adminisztrációs feladatok átvállalásával tervezték segíteni a kezdeményezést. Az épület déli kapujától balra eső részén a zászlótartó alatti utca­fronti felületen elhelyezett 60-szor 26 centiméter méretű, ötfajta eozinmázzal készülő tábla elkészítését engedélyeztetését és felállításának teljes költségét a kezdeményezők a Zsolnay-örökösök, élükön Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiával, valamint a Pécs- Baranyai Kereskedelmi- és Iparkamara finanszírozzák.

Síkfői Tamás, a kamara elnöke, majd Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményen a pécsi városvezetést mások mellett Zag Gábor, alpolgármester (Pécs Jövője – Demokratikus Koalíció), valamint Horváth Tamás (Pécs Jövője – Öt Torony frakció) képviselte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában