Világsztárok érkeznek

2023.10.07. 17:30

Híres klasszikusok és kuriózum ősbemutató is lesz a PFZ programjában

Trombitashow-val várják ma a Pannon Filharmonikusok zeneművészei a Csigaházba a gyerekeket, a jövő héten pedig a Kodály Központban a zenekar két koncertjén többek között Beethoven, Ravel, Vivaldi, Haydn, Bartók, Dvorák művei lesznek műsoron. Az évedban több mint 30 alkalommal találkozhatunk nagyzenekari koncerten a PFZ-vel Pécsett, közel tízszer Budapesten és fellépnek Bécsben a Musikvereinban is.

Mészáros B. Endre

Fotó: Dekany Zsolt

Ebben az évadban igazi karmesterparádé lesz a zenekar élén, egy tucat karmester adja egymásnak a pálcát, köztük olyan világsztárok, mint például Umberto  Foron vagy Káli Gábor. A műsorokban legendás klasszikus darabok éppúgy elhangoznak, mint kivételes újdonságok, így például hallhatjuk Beethoven 200 éve bemutatott IX.szimfóniáját, de Orbán György II. szimfóniájának ősbemutatóját is.

A zenekar idén megkapta a város napján Pécs Kulturális Nagydíját, mivel jelentősen hozzájárulnak munkásságukkal a város nemzetközi rangjának emeléséhez – korábban ezt az elismerést olyan művészek vehették át, mint Plácido Domingo operaénekes, Al Di Meola gitárművész, Kocsis Zoltán és Jandó Jenő zongoraművészek.

A zenekarnak lesz néhány kuriózum fellépése, például megemlékeznek Budapest születésének 150 éves évfordulójáról: elhangzik a főváros tiszteletére írt Bartók Táncszvit és Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniája is. Bogányi Gergely Al Ula kompozíciója a Zeneakadémián, Ahmet Adnan Saygun török zeneszerző V. szimfóniája pedig Pécsett és a Müpában kerül bemutatásra.

Boon Hua Lien, az ifjú szingapúri karmester decemberben Pécsett vezényel, áprilisban a Hídemberek címmel bemutatott pécsi koncert karmestere a román Gabriel Bebeșelea lesz, májusban pedig a dirigens vendég Gérard Korsten, aki több mint száz zenekart vezényelt már 24 országban.

A magyar listáról mindenképp kiemelendő Káli Gábor, aki a müncheni Bayerische Staatsoperben is vezényel, s márciusban Pécsett Rafael Aguirre világhírű gitárvirtuóz lesz a partnere a PFZ hangversenyén. Jön továbbá Kesselyák Gergely is jövő májusban, valamint Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. 

A tévében is láthatjuk októberben a MEZZO televíziós csatornán a Pannon Filharmonikusokat, a Páratlan Bartók-portréjuk lesz műsoron. 

A hangszeres szólisták közül a világ legjobb hegedűművészeinek top ötjébe tartozó Kossuth-díjas Baráti Kristóf az évadban három alkalommal is fellép az együttessel. Emellett októberben Klara Min Beethoven, novemberben Balázs János Rahmanyinov művével ül a zongorához, míg Balog József a  különös virtuozitást igénylő Radu Paladi Zongoraversenyt, valamint a balkézre írt Hans Abrahamsen Left, Alone című művet adja elő. Hallhatjuk Glazunov Szaxofonversenyét Valentine Michaudtól és Rodrigo gitárversenyét  Rafael Aguirre-től.

A PFZ fellép a magyar állam török-magyar évadának nyitóhangversenyén is Isztambulban és Ankarában, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatában, a Zeneakadémián Bogányi Gergely 50. születésnapi koncertjén, A magyar klasszikus zene napján, és együttműködik az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvánnyal. Továbbá Kelemen Barnabással együttműködésben lemezfelvételeket készít a legendás magyar hegedűművészek számára dedikált hegedűversenyekből. 

Mindezeken túl folytatják octOPUS néven összefoglalt edukációs programjaikat a Kodály Központban, minden korosztálynak kínálnak koncertsorozatot, a 6-18 éves fiatalok belépését pedig díjmentesen biztosítják a felnőttek bérletes koncertjeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában