Programajánló

2023.10.09. 17:30

Vérfagyasztó, érdekes és kacagtató programok jönnek a héten

Melyikre menjek? Melyiket hagyjam ki? Nem fogom megbánni? Döntést hozni nehéz, főleg, ha jobbnál-jobb programokról van szó. Pécs pedig mindig bővelkedik eseményekben, amelyek között nehéz választani.

Czeczon Enikő

A héten először az Art&Science rendezvénysorozat rajtol el október 10-én a városban, amelynek keretében több érdekes előadással várják az érdeklődőket. 

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének Art&Science idei programsorozatának fókuszában a mesterséges intelligencia, a tudomány és a művészetek állnak, valamint ezek összekapcsolódása.

Több helyszínen zajlanak majd előadások, amelyeken górcső alá kerül az MI, ami az oktatástól a szórakozásig beszüremkedik életünkbe, de keresik a választ arra is, hogy „A digitalizáció vajon kiveszi az eszközt a művész kezéből, vagy éppen ellenkezőleg?”, de tartanak majd beszélgetést a digitális univerzum lehetőségeiről, veszélyeiről, amely során érintik a gyerekek digitális nevelését is.

A művészetterápia is fontos szerepet kap egy előadás során, amin terítékre kerülnek azok a folyamatok, amelyek akkor következnek be, amikor a művészeteket hívjuk segítségül lelki békénk megőrzéséhez, vagy visszanyeréséhez.

Az október 19-éig tartó rendezvénysorozat utolsó napján  a PTE ÁOK épületében robotika bemutatót tartanak, de digitális játékok, VR séták, programozás, zenei applikáció, digitális installáció is lesz.

A részletekért és regisztrációért keressék fel az itdweb.hu oldalt.

Skandináv kultfilmeket is nagyvásznon láthatunk

Ez a hét nemcsak a tudomány és művészet kapcsolatáról fog szólni, hanem a skandináv filmekről is, hiszen október 12-én startol a Skandináv Filmfesztivál a pécsi Apolló Moziban. Ennek keretében több újdonságot is megnézhetünk, amelyek között vannak vérfagyasztó és kacagtató alkotások is. Előbbi kategóriába az izlandi Jéghideg sorolható, amelyekben rejtélyes gyilkosságok után nyomoznak a szereplők. Utóbbi jelzőt pedig Paprika Steen vígdrámája, az Apák és anyák kapja, akinek nevéhez olyan alkotások köthetők, mint az Ádám almái és a Csak a szerelem számít. 

Az újdonságok sorából nem maradhat ki az a kaotikus dokumentumfilm sem – És a király így szólt: milyen csodás szerkezet! –, amely az emberiség önmaga iránti rajongásáról is szól. De több kultfilmet is műsorra tűznek, mert a legjobbakat sose elég egyszer megnézni a moziban. És ha skandiván, akkor mi kaphatná ezt a megnevezést, ha nem Lars von Trier alkotásai? A Melankólia és A ház, amit Jack épített című filmek fognak újra nagyvásznon tündökölni. Egy ilyen fesztiválon az is kötelező, hogy egy Mads Mikkelsen filmet is vetítsenek, ami meg is történik, hiszen a 2012-es A vadászat is szerepel a műsorlistán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában