Ez neked irodalom?

2023.10.24. 12:00

Zene is színesítette a felolvasóestet

Az Ez neked irodalom? programsorozat az irodalomról és a zenéről is szól, nem hiába zenés felolvasóestként emlegetjük. A második alkalommal megrendezett esemény zenéjét Jakab Viola szolgáltatta.

Czeczon Enikő

Fotó: Csanády Nikoletta

Az október 21-ei esemény zenésze jelenleg a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, aki korábban tanult hangszeren, de a gitárt már egymaga fedezte fel. Ahogy az est felolvasójától, úgy Jakab Violát is kérdeztük a zene és az irodalom kapcsolatáról, valamint arról is, hogy mit gondol erről a pécsi kezdeményezésről.

– Mit gondolsz a zene és az irodalom kapcsolatáról? Hogyan kapcsolódik össze a kettő?

– Úgy gondolom, a zene sok esetben nem különíthető el az irodalomtól. Az instrumentalitás mellett a szövegnek – bár értelemszerűen más a szerepe – ugyanakkora jelentősége van véleményem szerint. Számomra a zene ugyanúgy irodalmi értéket képviselhet, akárcsak egy vers vagy novella. Ha a program esetében a felolvasást nézzük, a zene egyrészt aláfestője, kiegészítője lehet, másrészt közönséget tud bevonzani az eseményre. Továbbá az irodalom iránt kevéssé érdeklődők számára egyfajta kapaszkodót tud nyújtani.

– A zene segítheti azt, hogy a fiatalok jobban elmerüljenek az irodalomban? És fordítva? Ha igen, miért?

– Ha az elmerülésben nem is feltétlenül, de az érdeklődés felkeltésében segíthet. Ha pedig az egyén érdeklődésével találkoznak a hallottak, például egy zenés irodalmi esten, talán motivációja is lesz a befogadónak arra, hogy közelebbről megvizsgálja az adott zeneszövegeket, esetleg kezébe vegyen egy verseskötetet. Bízom abban, hogy sokakban van egyfajta irodalmi igény, kíváncsiság, amit különböző zenei műfajok és előadók fokozottan képesek kielégíteni. Gondolok itt például a megzenésített versekre vagy azokra a zenészekre, akik költőként is tevékenykednek.

– Mit gondolsz erről a pécsi kezdeményezésről? Miért hasznos nektek, fellépők és miért a közönségnek?

– Úgy gondolom, mind a résztvevők, mint a fellépők számára ez egy kiváló programsorozat. A közönség számára lehetőség, hogy közelebb kerüljön a kortárs irodalomhoz, megismerjen fiatal művészeket, nem csupán Pécs vonzáskörzetéből. Fellépőként; – esetleg pályakezdő – íróként, előadóként segítség, hogy nagyobb láthatóságra tegyél szert, illetve teret enged a visszacsatolásra. Továbbá egy ilyen jellegű esemény lehetőséget teremt a párbeszédre és egy kis kikapcsolódásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában