Katonadolog

2023.11.10. 11:30

A múlt látványos fotókon él tovább (galéria)

A gyerekek biztosan játszanak ma is katonásdit. Lehet, már nem odakint az udvaron a barátokkal, ahol a pisztoly egy faág vagy gally volt, a gránát pedig egy toboz, hanem inkább a virtuális térben. De ezekből a játékokból mindig kimarad a laktanyai élet, pedig ott is olyan dolgok történnek, amelyek hosszú távra meghatározhatnak egy életet.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

Múltidéző oldalunkon egykori pécsi laktanyák életébe tekinthetünk bele. Van, akinek ez inkább visszaemlékezés lehet, de van, akinek újdonság, mert nem volt katona, és a laktanyát sem látta belülről. 

Két nagyobb laktanya is volt egykoron Pécsen, a Bajcsy és az Áper. Az előbbiről és az ott zajló dolgokról az 1980-as években születtek fotók, de mivel még nem volt meg a kellő nyitottság a sajtó felé, így csak protokolleseményeken kattoghatott a fényképezőgép. Ilyen alkalom volt például egy ünnepélyes keretek között megtartott eskütétel a családtagok jelenlétében, amelyet komoly gyakorlás előzött meg. 

Az évek múlásával, az 1990-es években a laktanyák úgymond szélesebbre tárták kapuikat a sajtó előtt is, és már születhettek képek a leszerelés örömteli pillanatairól, sorozáskor vagy éppen akkor, amikor a bevonulók új ruhát kaptak. De egy-egy fotón már női katona is fellelhető, ami akkoriban még nagy ritkaságnak számított. 

Ezek a laktanyák vagy eltűntek a föld felszínéről, vagy az enyészeté lettek, és ma már csak nem túl dicső romos formájukban láthatók. Szerencsére vannak olyanok, akik fotókkal, történetekkel képesek úgy megidézni az évtizedekkel ezelőtti katonaéletet, hogy újra egykori, ép állapotukban jelenjenek meg szemeink előtt az épületek, a körletek és a gyakorlatok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában