Az én tizenkettőm

2023.11.18. 11:30

Írók, költők portrészobrait állította ki a Tudásközpontban Varga Zoltán Zsolt

November végéig látogatható a Csorba Győző Könyvtár első emeletén elhelyezett szoborkiállítás, melyek Varga Zoltán Zsolt keze munkáját dicsérik. A művész főállásban restaurátor, de az élethű és kifejező szobrok készítésén túl verseket és novellákat is ír, több kötete jelent már meg, az elmúlt két hetet pedig a Magyar Írórezidencia Program keretén belül Pécsen töltötte.

Mohay Réka

Varga Zoltán Zsolt kiállítása „Az én tizenkettőm” címmel látható, tizenkét író, költő portréját ábrázolja. József Attilának szokatlan módon nem az elmerengő arcát mutatja, hanem az egyik fényképén megjelenő huncut félmosollyal, Arany Jánost pedig nem fiatal, hanem idősebb korában, lánya halálát követő lelki összetörtségében ragadja meg. Láthatjuk még többek között élethűen ábrázolva Pilinszkyt, de Kosztolányi Dezsőt és Petőfit is.

– Restaurálásból élek, de a Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányaim során a szobrászattal is megismerkedtem. Szobrász tanárom Kő Pál volt. „Az én tizenkettőm” kiállítással országszerte bemutatkozom az elkövetkező hónapokban. Jártak már a szobrok Makón és Veszprémben, Pécs után Szolnokon, Szombathelyen, Szegeden, Zalaegerszegen is láthatóak lesznek majd – meséli az alkotó.

Varga Zoltán Zsolthoz mindig is közel álltak a figurális ábrázolások, fiatal kora óta számos Nepomuki Szent János szobrot restaurált az országban, de épületeken, műemlékeken is dolgozik, csapatával ő végezte például a gödöllői kastély restaurálási munkálatait az elmúlt évtizedekben.

Pécsre amellett, hogy elhozta szobrait, az írórezidenciára érkezett, két hétig legújabb novelláin dolgozott.

– Negyvenkét éves voltam, amikor egy író-olvasó találkozón Ferdinandy György mesélt a személyes élettapasztalatai által ihletett írásairól, felötlött bennem, hogy az én életem kalandos történeteit is jó volna megörökíteni irodalmi formában. A Liget folyóiratban jelent meg több művem, majd az Orpheusz Kiadónál novellásköteteim is. A mai, modern és gyorsuló korban, úgy gondolom, a novelláknak van leginkább létjogosultsága. Prózai műveim mellett verseket is írok, amelyekben szintén a tömörségre, a gondolataim rövid, velős kifejezésére törekszem – számol be a sokoldalú művész. 

Elmondta, az írás számára egyfajta traumafeldolgozással indult, ugyanis gyermekként igen nehéz időszakot kellett, hogy megéljen: szülei válását követően nevelőotthonba került. 

– Ezeket az emlékeket is kiírtam magamból, számos novellámban foglalkoztam a családommal és a gyerekkori élményekkel – árulta el a művész, aki azóta, saját bevallása szerint már boldog, négy unokás nagypapa, sőt, éppen az ötödik, legifjabb családtagot várják.

Ír, szobrászkodik és restaurál

Varga Zoltán Zsolt 1962-ben született Szombathelyen. Többször járt Pécsen, először diákként, később pedig a XIII. Országos Kisplasztikai Biennálé idején, amikor is egy szobrát beválogatták a neves képzőművészeti seregszemlére. Ezúttal a Zsolnay negyedben szállt meg az írórezidencián, ez idő alatt több, a városban zajló kulturális eseményen vett részt. Elmondta, hogy a portrészobrok mellett absztrakt, de figurális ábrázolásokat, fából készült torzókat is készít. Egyéni és csoportos kiállításokon is mutatott már be alkotásokat. A közelmúltban megjelent novelláskötete „Euridiké halott” címmel látott napvilágot. Legújabb kötete az unokáknak írt „Kerekerdei mesék”, ami a Magyar Napló Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában