Márton-nap

2023.11.13. 18:30

Régi sváb hagyomány szerint búcsúfát állítottak Nagynyárádon

Az egész falu apraja nagyja megmozdult hétvégén a Márton-napi programokra, és a hagyományos búcsúfa állítására, mely a község önkormányzata, a Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör szervezésében valósult meg.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Fotó: Vajta Laszló

A hétvégi programok pénteken kezdődtek az óvodások Márton-napi lampionos felvonulásával és műsorával, majd másnap délután a Német Ház udvarán feldíszítették a búcsúfát, este pedig búcsúbált rendeztek a Művelődési Házban a Diamant zenekarral. A fő nap a vasárnap volt, amikor is kora délután a Német Ház portáján gyülekeztek a népviseletbe öltözött helyi lakosok, majd menettánccal és zenével vonultak a Művelődési Házhoz, ahol felállították az előző napon feldíszített búcsúfát. Végül kulturális programmal ünnepelték a jeles napot. 

Forrás: Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat

A búcsúfaállítás régi sváb hagyomány, melynek története a háború előtti időszakra nyúlik vissza. A nyárádi parasztok a betakarítás befejeztének örömére állítottak búcsúfát, amely két összekötött kocsirúdból állt, melyre rákötöttek három karikát – ezek az ekét, a vetőgépet és a boronát szimbolizálták – és krizanténnal díszítették fel. S mivel a kamra is üres volt, levágtak egy disznót, és nagy lakomát csaptak. Innen ered a hagyományos „zabáló búcsú” elnevezés. 

Forrás: Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat

A nagynyárádiak annak idején Márton napját nevezték ki a búcsú napjának. A régi szokás szerint a búcsúfát mindig olyan házból vitték el, ahol katonsor előtt álló legények laktak. A szokást a háború után 1975-től tartják meg, sokáig évente, manapság pedig kétévente állítanak búcsúfát a helyiek. A díszítéskor és a búcsúfaállításkor is megmozdul a falu apraja nagyja, sokan süteményt sütnek, forró teával, forralt borral kínálják a résztvevőket. A búcsúfa tetejére magyar zászlót kötnek, amellyel a sváb és a magyar lakosság együvé tartozását jelzik.

Forrás: Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában