Erdők mélyén

2023.11.24. 10:30

Tömegsírokat kutatott fel, amiért végül kényszermunkára ítélték

November 24-e harmadik filmje, amelyet a Verzió Filmfesztivál keretében este 8 órakor vetít a pécsi Apolló Mozi, A Dmitrijev-ügy címet viseli.

Czeczon Enikő

Forrás: Apolló Mozi Pécs

A holland dokumentumfilm középpontjában a 60 éves Jurij Dmitriev áll, aki Oroszország erdeinek mélyén a hatóságok akarata ellenére a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatja, azonban végül letartóztatják és tizenöt év kényszermunkára ítélik egy fegyenctelepen. 

Jessica Gorter filmje Jurij életét követi nyomon és feltárja, milyen döbbenetes módon bánik Oroszország a polgáraival és írja újra a történelmet.  

A direktor tinédzserként az Egyesült Államokban élt, majd tanulmányait követően Oroszországba utazott és ott dolgozott. Ebben a két világban különböző tapasztalatokat szerzett, és ezek valamint a fotózás iránti szenvedélye fontos alapjául szolgálnak munkáinak. Számos díjnyertes alkotást rendezett már, amelyeket világszerte vetítenek filmfesztiválokon, egyetemeken, valamint nemzetközi moziforgalmazásban és televízióban is bemutattak már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában