Ne csak rohanjunk adventkor

2023.12.16. 07:00

A készülődés időszaka szóljon a kikapcsolódásról, pihenésről is

Nem szabad hagynunk, hogy a karácsony előtti napok csak a rohanással és az idegeskedéssel teljenek. Engednünk kell magunknak azt is, hogy kicsit megpihenjünk, kikapcsolódnunk, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert Pécs rengeteg lehetőséget kínál mindezekre.

Czeczon Enikő

Minden évben elhatározom, és nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék, hogy most nem a kapkodásról, a rohanásról fog szólni az adventi időszak. Ugyan ez nem mindig jön össze, de hiszem, hogy néha meg kell állni, és kiélvezni a készülődés pillanatait.  

Összegyűjtöttünk most néhány programot a teljesség igénye nélkül, amit az egész család élvezhet advent harmadik hétvégéjén.  

A Pécsi Kulturális Központ minden évben készül ünnepre készülődő programokkal. December 16-án Adventi Készülődés címen szerveznek eseményt délelőtt 10 órától a PKK-ban, amelynek keretében kézműveskedhetnek a gyerekek és a felnőttek egyaránt, valamint a Hangerdő Társulat Jézuskaváró nevű előadását is élvezhetik. Az Apáczai Művelődési Házban pedig egy kézműves vásárral várják délután 3 órától a vendégeket, és még egy karácsonyi koncert is emeli az esemény fényét. 

Ha beltérben maradunk, akkor mindenképp ajánlanunk kell a Zsolnay Negyed azon december 16-ai programját, amelynek keretében délután 3 órától megtudhatjuk, hogy hogyan zajlott a karácsony a Zsolnay család körében, mik voltak az ünnepi hagyományok az 1800-as években. De szintén délután 3 órakor a betlehemi csillag nyomába is eredhetnek az érdeklődők a Planetáriumban, ahol felidézik az ókori égboltot, bemutatják az égitestek akkori állását és a ma ismert tudományos elméletek bizonyítékait. Ha viszont kicsit kiszakadnánk az ünnepekből, akkor a Varázsóra lehet a tökéletes program választás szintén délután 3 órai kezdéssel, amelynek témája a mágnesesség lesz. 

 

Kalandozzunk kicsit a kültérre is, ahol a XII. Adventi Kézműves- és Mesevásár a harmadik adventi hétvégén is programokkal várja a kilátogatókat. Nem csak a gasztronómia előtt áldozhatunk odakint, hanem az ünnepi programok előtt is. December 16-án délután fél 4-kor Vlasits Barbara színművész érkezik a Széchenyi térre, hogy mesét olvasson a gyerekeknek. És ha ez még nem lenne elég, akkor a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjét is élvezheti a közönség 6 órakor a Színház téren.  

December 17-én is megtelik élettel, zenével és mesével a tér. Délelőtt 11 órakor a Veronika kvartett által szállnak majd messze a kellemes dallamok. Délután fél 4-kor pedig az elmaradhatatlan meseolvasás következik, ahol most a felolvasó Czirják Emese lesz. A nap zárásaként pedig a vásárban nézelődők élvezhetik a Mátyás Király Utcai Általános Iskola és a Leőwey Klára Gimnázium kórusának műsorát. 

Ha pedig teljes elcsendesedésre és nyugalomra vágyunk, akkor december 16-án mindenképp tervezzük be az Adventi Retro Könyvvásár meglátogatását a Király utca 9-es szám alatt, ahol retro karácsonyi zenék bűvöletében, és teljes ünnepi pompában merülhetünk el a könyvek világában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában