A víz mélyén

2023.12.25. 18:50

A múltba révedést teszik brutálissá a gyilkosságok

Néhány éve nagyot ment A lány a vonaton című könyv, majd az abból készült film is. Ezek után nem meglepő, hogy az író újabb kötetét izgalommal vesszük kézbe. És az izgalom az oldalak fogyásával lelkesedésre vált.

Bama.hu

Nem könnyű olvasmány A víz mélyén, de az első oldaltól visz magával minket

Forduljunk elsőként a hivatalos ismertetőhöz. Eszerint a ​várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre. Az utolsó áldozat árván maradt, tizenöt éves lányának szembe kell néznie azzal, hogy félelmetes nagynénje lett a gondviselője, aki most kényszeredetten tér vissza oda, ahonnan annak idején elmenekült, és ahová szíve szerint soha nem tette volna be újra a lábát. A folyóparti ház eresztékei éjjelente hangosabban nyikorognak, a fal tövében susogó víz kísérteties neszekkel tölti meg az egyébként zavartalan csendet.

Mivel A lány a vonaton már régen megjelent, talán nem baj, ha elmondjuk: annál a könyvnél azért sokan érezték úgy, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A sztori feszes volt, egészen a könyv utolsó negyedéig – akkor azonban kicsit leült, sőt, a nagy csattanó sem ütött igazán. Úgy fest, az írónő tanult a hibákból, vagy legalábbis meghallotta a kritikákat, és összerántotta az írást – de annyira, hogy igazából letenni sem lehet a könyvet. Sorra jönnek a kisebb-nagyobb fordulatok, amelyek nem engedik, hogy lazítsunk, s ennek köszönhetően úgy érünk a végére, hogy szinte észre sem vesszük, hogyan pörgött le ez a néhány óra. 

Ennél többet pedig el sem érhet egy jó könyv.

Paula Hawkins: A víz mélyén

21. század kiadó, 2017

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában