Most mindent megtudhatunk

2023.12.18. 10:00

Édes titkok: végre lerántják a leplet a díszes ruhába öltözött nyalánkságról

Van belőle mindenféle: zselés, kókuszos, marcipános, karamellás, mogyorókrémes és a sor végtelen a szaloncukor ízeit illetően. De vajon mi ennek a karácsonyi édességnek a története? Erre ad választ a Janus Pannonius Múzeum által szervezett előadás, amelyet december 21-én délután 4 órakor tartanak.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: © Unger Tamás

A szaloncukor története - saját csomagolású szaloncukor készítés címet viselő esemény keretében a múzeum munkatársa elkalauzolja az érdeklődőket eme édesség történetébe.

A szaloncukor őse a fondant cukorka, amelyet Magyarországon először a 19. század elején állítottak elő. A reformkor idején a polgári és főúri házak fogadószobáját szalonnak nevezték, és ebben a helyiségben helyezték ki azt a tálat is, amelybe fondant cukorkákat helyeztek. A karácsonyfát is itt állították fel, így nem kellett sok hozzá, hogy ez a finom csemege felkerüljön a fára, és végül így lett ezen finomság neve szaloncukor.

Sok érdekességre fény derül az előadás során erről a karácsonyi édességről, majd ezt követően lehetőség nyílik egyéni szaloncukor díszítésre és csomagolásra is, amelyhez alapanyagot a szervezők biztosítanak.  

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyről bővebb információ a program Facebook-eseményénél olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában