Vásárlója válogatja

2023.12.01. 11:30

Mindenki dilemmába esik a szaloncukros pultoknál

Sok minden nélkül nincs karácsony. Az egyik ilyen Kevin a Reszkessetek betörőkből, de ott van még a halászlé, a töltött káposzta, a forralt bor és még sorolhatnánk, de amit még mindenképp ki kell emelni, az a szaloncukor. E heti piaci körképünk témájául is ezt a finom édességet választottuk.

Czeczon Enikő

Erőteljes, fényes színek uralkodtak néhány Pécsi Vásárcsarnokban található pulton, és hogy mi volt ennek a színkavalkádnak az oka? Természetesen a szaloncukrok és annak csomagolópapírjai, amelyeknek a bevásárlását már most sokan elkezdték, de tapasztalat, hogy pár nappal karácsony előtt újra fel kell tankolni belőlük, mert a december elején vettek biztosan elfogynak, mert a „rájárás” ilyenkor elkerülhetetlen. 

Olyan sokféle ízű szaloncukor hever nagy dobozokban a csarnokban, hogy szinte lehetetlen választani közülük, még Gombóc Artúr is dilemmába kerülne, aztán végül fogná magát és felvásárolná az egész készletet. 

Talán az is hozzájárul a szaloncukrok korai bevásárlásához, hogy már a pécsi gasztronómia katedrálisa is ünnepi díszbe öltözött. Az épület előtt egy szelfiponton a Mikulással fotózkodhatnak az érkezők, odabent pedig már áll a karácsonyfa, amit piros díszekkel aggattak tele. 

Idősek és fiatalok várakoztak az asztaloknál, hogy sorra kerüljenek, és elmondhassák, hogy miből mennyit szeretnének. Nem meglepő, de szinte mindenki kért zseléset. Talán elmondható, hogy ez egy örök klasszikus – legalábbis nálunk biztos. De sokan mellé még vásároltak a kakaós-rumosból, a kókuszosból, és természetesen az én kedvencemből, az epresből is. De azok, akik gyerekkel érkeztek, olyan szaloncukrot is vásároltak, ami valójában nem szaloncukor, hanem gumicukor volt. 

Miután ez a fontos része megvolt a bevásárlásnak, jött a következő fázis: savanyú káposzta és halvásárlás, ami szintén a karácsony közeledtét jelzi. És sokan a húspultnál is sorakoztak, hogy megvásárolják a csülökhúst, amelyet vagy egészben kisütnek sokan az ünnepekre, vagy felvágva használnak fel a töltött káposztához. 

Igazából elmondható, hogy már a Pécsi Vásárcsarnokban is minden az ünnepekről szól, és heti bejárásunk kedvenc mondata egy idősebb pártól származik. A férj odafordult feleségéhez és megkérdezte: „Ehetek a szaloncukorból, ha haza értünk?” A válasz egy szúrós tekintet volt, ami egyértelműen azt üzente, hogy „nem”. 

Ismerős ez a beszélgetés, de a módját így is meg lehet találni a hívogató édesség elfogyasztásának: profi módon vissza kell csomagolni a szaloncukor papírját és visszatenni a többi közé. 

Gyümölcsök, zöldségek árai a piacon (forint/kilogramm vagy darab, csokor):
 

Zöldségek 
káposzta399/kg
fokhagyma1800/kg
cékla490/kg
sárgarépa450–490/kg
paradicsom650/kg
sütőtök350–3900/kg
Gyümölcsök 
naspolya1200–1350/kg
kivi1190/kg
narancs990/kg
mandarin990–1080/kg
dió3300–3500/kg
Szaloncukrok 
zselés konzum2390/kg
(eper, vanília, csoki, narancs)4400/kg
gumicukor2890/kg
tejkaramella2890/kg
zselés (tejes, gluténmentes)2390/kg
banános2500/kg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában