Könyvajánló

2023.12.28. 15:20

Egy hazugságnak köszönheti hirtelen népszerűségét egy középiskolás lány

Persze, hogy főleg könnyed sztorikat tartalmazó kötetek kerültek le a polcomról a téli időszakban, hogy aztán elmélyülhessek bennük, és ne kelljen igazán gondolkodni a történeten, csak élvezni. Ilyen könyv a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában megjelent Ez most az igazi, amelynek szerzője Ann Liang. 

Czeczon Enikő

Fotó: Cz.E.

Már most az elején le kell szögeznem, hogy olvasás közben úgy éreztem, mintha egy animét néznék, annak ellenére, hogy ez egyébként egy Kínában játszódó, kínai szereplős könyv. De egy az egyben olyan volt, mintha egy japán mese peregne a szemeim előtt.  

Ez egy egykötetes, sulis, ifjúsági regény, amelyben Eliza Lin a tinédzserek átlagos életét éli. Persze, ez csak akkor igaz, hogyha az átlagos élet azt jelenti, hogy az édesanyja munkája miatt évente költöznek, így folyamatosan új osztálytársakat kell megismernie, új barátságokat kötnie. Így kerül egy pekingi nemzetközi középiskolába is, ahol egyik napról a másikra nemcsak az iskolában, hanem az egész világon népszerű lesz esszéje miatt, amely élete szerelmének megtalálásáról szól. Viszont minden, ami ebben le van írva, nem igaz: nincs szerelme, csak az igazi feladatot szerette volna elkerülni. De ezt a kis csínyt kevesen tudják. A népszerűség pedig megnyit előtte pár kaput, például kedvenc magazinja gyakornoki lehetőséget ajánl fel neki, amit elvállal. A lebukástól rettegő lány végül alkut köt az iskola szépfiújával, a modell és színész Caz Szunggal.

Igen, tudom, hogy most sokan gondolják, hogy ez milyen klisés már – de sokkal több ez a könyv, mint amilyennek elsőre látszik.  Eliza olyan karakterfejlődésen megy át a történet során, hogy nem tudunk vele nem együttérezni. Hiszen egy tinédzser lány hogyan érezheti magát, ha folyton új közegben kell megállnia a helyét, és szép lassan elveszti azt a képességét, hogy beilleszkedjen – vagyis inkább is nem akar már beilleszkedni? Komoly lelki vívódások megy keresztül benne, és a hirtelen népszerűség persze, hogy örömmel tölti el: lehetőséget kap az élettől, hogy minden erőfeszítés nélkül szerezzen barátokat az új iskolában. Eliza ugyanakkor retteg a lebukástól, gyötrődik, hogy mit csináljon, nem akar lemondani a kínált lehetőségről, de közben nem akarja, hogy az egész élete hazugságon alapuljon. mert persze ő is tudja: minden kimondott szónak következménye van, és nem vonhatjuk csak úgy őket vissza.  

Caz karaktere se az, aminek elsőre látjuk, tehát nem egy buta szépfiú, akinek minden az ölébe pottyan. Ő is folyamatosan küzd, elsősorban azzal az előítélettel, ahogy fordulnak hozzá. Összességében nemcsak abba kapunk bepillantást a könyvben, hogy milyen érzés szerelmesnek lenni, hanem abba is, hogy mekkora kihívás őszintének lenni. Emellett fontos szerepet kap a kötetben a szülőkkel való viszony, az ismeretlentől és a kudarctól való félelem, valamint az is, hogy néha nagyon nehéz önmagunkat átadni a világnak.

Ann Liang: Ez most az igazi

Cartaphilus Kiadó, 2023.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában