Fel kell nőni a feladathoz

2023.12.27. 17:50

Egy borzalmas tragédia, amit feldolgozni nehéz, és egy egész család élete megváltozik miatta

Vannak könyvek, amelyek a legjobb pillanatokban találnak ránk, és a segítségünkre lesznek. Ha nem is a problémából való teljes kilábalást teszik lehetővé, de egyfajta támaszként vannak jelen az életünkben, amelyekre még olvasás után is örömmel nézünk, és feltölt a belőlük sugárzó energia. Nekem ilyen volt a Beth felnő című kötet.

Czeczon Enikő

Fotó: Czeczon Enikő

Beth felnő – ez a címe Sarah Turner regényének, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent az idei évben, és amit először ki-be rakosgattam a kívánságlistámba, mert nem tudtam, hogy kell-e nekem ez a könyv, és a benne lévő történet. De egyértelműen kellett.

A történet főhőse Beth, akinek eddig senkiről sem kellett gondoskodnia, de egy nap egy tragikus esemény hatására hozzá kerül a tinédzser unokahúga és a bölcsődés unokaöccse. Beth lesz a gyámjuk, és egy ismeretlen világ tárul elé: esti mesék, játékok mindenhol, kamaszok. Főhősünk úgy érzi, hogy alkalmatlan a feladatra, főleg, hogy még a csaldján belül is van olyan, aki megkérdőjelezi a cselekedeteit. De ő aztán megmakacsolja magát, és beleáll a helyzetbe – hisz abban, hogy ezt ő meg tudja csinálni.  

Nehéz erről a könyvről írni, hiszen van benne egy olyan tragédia, amelyet egyetlen egy ember sem tud elképzelni. Ebben a kötetben sem gondoltak arra szereplők, hogy egyik napról a másikra feje tetejére fog állni az életük, és minden megváltozik. Az írónő nagyon jól be tudta vonni a történetbe az olvasót, és emiatt nagyon könnyen beleképzelhetik magukat az olvasók a szituációba, miközben azt kívánják, hogy velük ilyen sose történjen meg. 

A címszereplőnket szeretném kiemelni igazából ebből a könyvből, hiszen róla szól igazából a kötet, ő az, aki teljes mértékben felnő. A könyv elején kapunk egy elveszett kislányt, aki nem tudja merre haladjon az élete. Ezt az érzést, biztos vagyok benne, hogy mindannyian átéltük már: amikor úgy érzed, hogy egyhelyben toporog az életed, és azt kérdezed magadtól, hogy mi lesz veled, és legszívesebben visszarohannál egy biztonságos zugba, ahol nem kell a soron következő kérdésekkel foglalkozni, mint például azzal, hogy mit tegyek azért, hogy ne érezzek így? Beth ezt is tette eddigi életében, hiszen otthon a gyerekkori szobájában él, a munkája pedig nem igazán teszi boldoggá, de aztán bekövetkezik a tragédia. Minden rosszban van valami jó, szokták mondani, és számára ez nemcsak egy nehéz, szörnyű eset, hanem egy lökés is. Ennek hatására elindul a fejlődés útján, megismeri önmagát, megismeri az unokahúgát és az unokaöccsét, akik ugyan néha megnehezítik a dolgát, de erre is szükség van, hogy a kötet végére egy olyan emberré váljon, aki büszke magára, miközben tisztában van vele, hogy mennyi hibát vétett az úton, de azok is mind azt szolgálták, hogy azzá váljon, aki.

Igazából ez is egy olyan könyv, amiben nincsenek rossz emberek, csak olyanok, akik feketék és fehérek is egyben. Beth édesanyjára néha haragudtam, de végül őt is megértettem, ahogy mindenkit a könyvben. És azt is mindenképp meg kell említeni, hogy van a kötetben egy minimális szerelmi szál, ami talán klisés, de nekem megmelengette a lelkem, így a romantikus történetek kedvelői is bátran vehetik kezükbe Sarah Turner regényét.

Sarah Turner: Stepping Up - Beth Felnő
romantikus, dráma
21. Század Kiadó - Next21 Kiadó
2023

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!