Értéket teremt

2023.12.15. 11:30

Könyv született a Pécsi Cirfandli Esték értékes beszélgetéseiből

Nyolc értékes beszélgetés, tizenhat értékteremtő tudós és művész, 192 oldal – a számok tekintetében így lehet összefoglalni azt a napokban megjelent kötetet, amely a Pécsi Polgári Szalon Egyesület által rendezett nagy sikerű Pécsi Cirfandli Esték beszélgetéseit örökíti meg az utókor számára.

Balikó Gergely

Fotó:

Lengvárszky Attila, az egyesület elnöke a Dunántúli Napló érdeklődésére felidézte, hogy a sorozatot 2017-ben Hoppál Péterrel, akkori kultúráért felelős államtitkárral együtt hozták létre azzal a céllal, hogy pécsi polgárságot támogató, beszélgetős talkshow-szerű, személyes értékközvetítő rendezvényt indítsanak hiánypótló jelleggel. És arra olyan példaértékű tudósokat, művészeket hívjanak meg, akiktől tanulni lehet és akikre fel lehet nézni – fűzte hozzá. 
 

A sorozat helyszíne a pécsi püspökség ikonikus terme, a Magtár Rendezvényház volt, annak nevét egy helyi különlegességről, a baranyai vármegyeszékhelyen 1850 óta jelenlévő cirfandli szőlőfajtáról nevezték el. 

Mint Lengvárszky Attila felidézte, az első évadban Kossuth-díjas művészeket és Széchenyi-díjas művészeket láttak vendégül azzal a kitétellel, hogy egy pécsi és egy országos ismertségű tudóst, művészt is bemutassanak a pódiumbeszélgetés keretében, amelyet Hoppál Péter moderált. A 2018-as Családok évében neves házaspárokat mutattak be, utána pedig a rendszerváltoztatás ikonikus alakjait hívták meg. A rendkívül kedvelt és sikeres sorozat lendületét sajnos a koronavírus-járvány törte meg. 
Lengvárszky Attila szavaiból kiderült: 

fontosnak tartották, hogy az addigi értékteremtés nyomtatásban is megjelenjen. A kötetben tizenhat neves személyt mutattak be nyolc beszélgetés keretében, amelyek „lekottázását” a szerkesztő, Palancsa Gábor végezte. 


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kötet bemutatóját a múlt héten tartották, továbbá azt az egyórás filmet is, amely a videóra rögzített beszélgetésekből született meg Viszti István, a Pannon Televízió munkatársának jóvoltából. 

Lengvárszky Attila beszámolt arról is, hogy az alkalomra meghívták azokat a pécsi személyiségeket, akik szerepelnek a kötetben, köztük Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, Dóczi Tamás Széchenyi-díjas idegsebész professzort, Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművészt, érdemes művészt, ba­lettpedagógust, valamint a közelmúltban 93. születésnapját ünneplő Tillai Aurél Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar karnagyot és zeneszerzőt. 
A csaknem 192 oldalas könyv egy részét a helyszínen kiosztották, a fennmaradó példányokhoz pedig a Pécsi Polgári Szalon Egyesület által szervezett eseményeken lehet majd hozzájutni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában